«Αν η ΕΚΤ διατηρήσει τον ELA «παγωμένο», οι ελληνικές τράπεζες ελληνικές τράπεζες μπορούν να διατηρήσουν το όριο αναλήψεων στα 60 ευρώ έως την Παρασκευή», δήλωσε ο Γιώργος Σταθάκης στο BBC.

Παράλληλα, ο κ. Σταθάκης φέρεται να δήλωσε ότι η ΕΚΤ πρέπει να διατηρήσει «ζωντανές» τις ελληνικές τράπεζες για μια εβδομάδα ή 10 ημέρες, προκειμένουν να προχωρήσουν οι συνομιλίες ανάμεσα στην Αθήνα και τους πιστωτές της.

Στην καλύτερη περίπτωση, είπε, η ΕΚΤ θα μπορούσε να προσφέρει 3 δισ. ευρώ σήμερα ως πρόσθετη χρηματοδότηση.

«Φυσικά, αν η ΕΚΤ αποφασίσει να μειώσει τον ELA, τότε οι τράπεζες θα βρίσκονταν σε δεινή κατάσταση. Το δεύτερο στοιχείο της διάσωσης θα βασιστεί στην επιστολή του κ. Τσίπρα προς τους πιστωτές, την περασμένη εβδομάδα, όταν δέχθηκε τις περισσότερες από τις προτάσεις των εταίρων για περικοπές δαπανών, αυξήσεις φόρων και διαρθρωτικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις, καθώς και μικρές αλλαγές στη φύση των προτεινόμενων περικοπών στις συντάξεις», ανέφερε ο κ. Σταθάκης.

«Η χώρα μας δεν έχει καμία εντολή να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη», συμπλήρωσε και κατέληξε:

Η κυβέρνηση θέλει μια βιώσιμη περικοπή του χρέους κατά 30%, σύμφωνα με την έκθεση βιωσιμότητας του χρέους του ΔΝΤ την περασμένη εβδομάδα και κάτι τέτοιο θα μπορέσει να συμβεί είτε μέσω της άμεσης διαγραφές, είτε μέσω επιμήκυνσης της περιόδου αποπληρωμής.

 

Λεπτό προς λεπτό τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος

Δείτε τον χάρτη των αποτελεσμάτων