Περιμένουμε προτάσεις από την ελληνική πλευρά είπε το μεσημέρι της Δευτέρας ο εκπρόσωπος της γερμανικής Καγκελαρίας Στέφαν Ζάιμπερτ.

Ο εκπρόσωπος, εκφράζοντας την πρώτη αντίδραση της γερμανικής κυβέρνησης στο δημοψήφισμα​, δήλωσε ακόμα πως οι συνθήκες με την Αθήνα δεν έχουν ακόμα εκπληρωθεί: «Δεν υπάρχει ακόμα βάση για νέες διαπραγματεύσεις», είπε ο κ. Ζάιμπερτ.

Το κούρεμα του χρέους δεν είναι στην ατζέντα των συζητήσεων για εμάς, επεσήμανε επίσης ο κ. Ζάιμπερτ. Σχετικά με την παραίτηση Βαρουφάκη, σημείωσε ότι «οι θέσεις και όχι οι άνθρωποι είναι πιο σημαντικές για τη Γερμανία».

Η καγκελάριος βλέπει στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος την αποσαφήνιση της ελληνικής θέσης, ότι το 60% των Ελλήνων στοιχίζεται πίσω από την αρνητική στάση της ελληνικής κυβέρνησης, δήλωσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ και αρνήθηκε να αξιολογήσει το εάν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βγαίνει από το δημοψήφισμα ενισχυμένος ή όχι.

«Δεν μπορώ και δεν θέλω να αξιολογήσω αν ο κ. Τσίπρας βγαίνει ενισχυμένος ή αποδυναμωμένος από το δημοψήφισμα. Ο ίδιος θεωρεί τον εαυτό του -έτσι ερμηνεύω τις ομιλίες του- σαφώς ως ενισχυμένο. Από τη γερμανική πλευρά, με την ψήφο των πολιτών, η ελληνική θέση απλώς έχει περαιτέρω αποσαφηνιστεί. Το θέμα δεν ήταν ποτέ η πολιτική λιτότητας, αλλά η πολιτική μεταρρυθμίσεων. Μια συμφωνία στη βάση του ΕΜΣ, η οποία απαιτεί την εξουσιοδότηση για διαπραγματεύσεις των Κοινοβουλίων και την έγκριση της συμφωνίας από την Βουλή, μέσα σε 48 ώρες φαίνεται δύσκολα εφικτή. Αλλά η πόρτα παραμένει ανοιχτή για συνομιλίες».