«Το δημοψήφισμα δεν εξαγνίζει αλλά εντείνει τις ευθύνες του κ. Τσίπρα και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ», τονίζει ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Σε άρθρο του στην εφημερίδα «Τα Νέα», ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημειώνει ότι το δημοψήφισμα «έτυχε, δυστυχώς, της φιλικής στήριξης της Χρυσής Αυγής και απέσπασε πλειοψηφία με τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι αυτό σημαίνει συμφωνία εντός 48 ωρών, δηλαδή σημαίνει «Ναι» σε Μνημόνιο 3 με όσα αυτό συνεπάγεται».

«Το "Όχι" συγκέντρωσε μία βαθιά αντιφατική πλειοψηφία, στην οποία συνυπάρχουν δεδηλωμένοι αντίπαλοι της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας, οπαδοί της δραχμής και καλόπιστοι πολίτες που θέλουν την Ελλάδα στο ευρώ και πίστεψαν τη δέσμευση του πρωθυπουργού για άμεση συμφωνία. Αναμένουν, μάλιστα, συμφωνία καλύτερη των τελευταίων κυβερνητικών προτάσεων προς τους πιστωτές και βεβαίως καλύτερη των τελευταίων θέσεων των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ. Αναμένουν καλύτερη συμφωνία και όλες οι επιμέρους κοινωνικές ομάδες σε επαγγελματικό (π.χ. αγρότες, επιχειρήσεις εστίασης) και τοπικό (π.χ. νησιωτικές περιοχές) επίπεδο, καθώς με την προσδοκία αυτή συντάχθηκαν με το "Όχι"», επισημαίνει ο κ. Βενιζέλος και προσθέτει ότι ο κ. Τσίπρας και οι συν αυτώ έχουν την υποχρέωση να τιμήσουν την ψήφο που απέσπασαν όπως την απέσπασαν. Έχουν την υποχρέωση, όπως σημειώνει, να ανοίξουν τις τράπεζες, να αποφύγουν τη χρεοκοπία, να αποκαταστήσουν την ομαλή λειτουργία της οικονομίας, να πληρώσουν μισθούς και συντάξεις, να φέρουν συμφωνία εντός 48 ωρών, να κρατήσουν τη χώρα μέσα στην Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση, να πετύχουν μείωση του χρέους σε συνέχεια αυτής του 2012, να αυξήσουν τους διαθέσιμους αναπτυξιακούς κοινοτικούς πόρους και να τους αξιοποιήσουν.

Όσον αφορά το «Ναι», ο κ. Βενιζέλος αναφέρει ότι υποχρέωση όσων το ψήφισαν είναι να διασφαλίσουν την κοινωνική και πολιτική δυναμική του. Το ποσοστό του «Ναι» είναι μειοψηφικό, συνιστά όμως μία παρακαταθήκη προόδου, υπευθυνότητας, ασφάλειας, κοινής λογικής, ιστορικής συνείδησης. Αυτά μπορεί να ενώσουν όλους ανεξαιρέτως τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, να τους δώσουν προοπτική.

Λεπτό προς λεπτό τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος 

Δείτε τον χάρτη των αποτελεσμάτων