«Η μπάλα της κρίσης περνά τώρα στην Ευρώπη, η οποία, όμως, αποδεικνύει ότι δεν είναι σε θέση να διαχειριστεί μια εσωτερική κρίση, έστω και αν είναι περιφερειακή και θεωρητικά μη συστημική», δήλωσε στην ιταλική «La Stampa» ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι.

«Τι δουλειά έχει η τρόικα στην υπόθεση της Ελλάδας; Τι δουλειά έχει το ΔΝΤ, το οποίο παρεμβαίνει στην πλουσιότερη κοινότητα χωρών του κόσμου, όπως συνεχίζει να είναι η Ευρώπη;» διερωτάται ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν, κατά την άποψη του οποίου «η ΕΚΤ έπαιξε καθοριστικό ρόλο για να αποφευχθεί η καταστροφή, αλλά δεν διαθέτει πολιτική ισχύ».

Όπως είπε, μάλιστα, η Ευρώπη για ακόμη μια φορά θα αναγκαστεί «από μια εξωτερική δύναμη να καταλήξει σε έναν συμβιβασμό». Τόνισε, επίσης, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα φοβούνται και απεύχονται ένα εκρηκτικό, καταστροφικό συμβάν και για τον λόγο αυτό «Αμερικανοί και Κινέζοι θα κάνουν ό,τι μπορούν για να σώσουν το ευρώ».

«Αυτό που εκπλήσσει είναι η απουσία πολιτικής ενότητας της γηραιάς ηπείρου. Αν υπήρχε, πιθανότατα, η ελληνική κρίση θα είχε αποφευχθεί», δηλώνει ο Ρ. Πρόντι, ο οποίος υπενθυμίζει ότι ήταν από τους πρώτους που χαρακτήρισε «βλακώδεις» τις παραμέτρους του Μάαστριχτ. 

Παράλληλα, θεωρεί ότι αν υπήρχε μια ομοσπονδιακή Ευρώπη, «η Ελλάδα δεν θα είχε γίνει μέλος της νομισματικής Ένωσης, ή θα είχε ενταχθεί σε αυτή με διαφορετικούς όρους».

Σε σχέση με τις εξελίξεις λίγο πριν το δημοψήφισμα, τέλος, ο Ρομάνο Πρόντι είναι απόλυτα σαφής και τονίζει:

Η εβδομάδα που αφήσαμε πίσω μας είναι ενδεικτική, διότι μόλις ο Γάλλος Πρόεδρος Ολάντ αναφέρθηκε στην δυνατότητα διαπραγμάτευσης για να αποδραματοποιηθεί το δημοψήφισμα, οι Γερμανοί έβγαλαν το συμπέρασμα ότι δεν έπρεπε να γίνει διάλογος μέχρι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος αυτού. Κι έτσι, κανένας άλλος ηγέτης δεν άνοιξε το στόμα του για να τοποθετηθεί.