Το «όχι» των Ελλήνων έρχεται σε αντίθεση με την ευρωπαϊκή πολιτική λιτότητας της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, επισημαίνει η εφημερίδα Die Zeit σε άρθρο της με τίτλο: «Η ήττα της Μέρκελ».

Μέχρι χθες η Καγκελάριος θεωρούνταν η πιο ισχυρή γυναίκα της Ευρώπης. Στην κρίση χρέους στην ευρωζώνη, όπως και σε άλλα ζητήματα, η ΕΕ ακολουθεί τις διαταγές της. Και αυτό σημαίνει: λιτότητα, λιτότητα και μεταρρυθμίσεις, αναφέρει η Die Zeit και αναφέρεται στις αντιδράσεις των λαών στις χώρες όπου εφαρμόστηκε αυτή η συνταγή:

Στην Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Κύπρο, οι κυβερνήσεις ακολουθούν αυτό το δόγμα.

Όμως τώρα η αριστερή κυβέρνηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα εξέφρασε την αντίθεσή της στους στόχους για περικοπές, ενώ και ο ελληνικός λαός με ξεκάθαρη πλειοψηφία τάχθηκε κατά της λιτότητας.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, σημειώνει η εφημερίδα, βρίσκεται τώρα μπροστά σε ένα δίλημμα, ίσως το πιο δύσκολο που έχει αντιμετωπίσει ως τώρα: Θα αρνηθεί να κάνει υποχωρήσεις και θα αναλάβει την ευθύνη για ένα Grexit, το οποίο θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για το σύνολο της ευρωζώνης; Ή θα παραβιάσει τους μέχρι τώρα σκληρούς κανόνες της, σύμφωνα με τους οποίους μπορεί να δοθεί βοήθεια σε μια χώρα μόνο με αντάλλαγμα αυστηρούς όρους;

Στην πρώτη περίπτωση, η Μέρκελ ενδέχεται να γίνει η πρώτη καγκελάριος που θα αφήσει να σπάσει μια πέτρα από το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Και κανείς δεν γνωρίζει αν η Ελλάδα θα αποχωρήσει μόνο από την ευρωζώνη ή αν τελικά αναγκαστεί να φύγει και από την ΕΕ και να κατευθυνθεί πιθανόν προς τη Μόσχα.

Στη δεύτερη περίπτωση η Μέρκελ, κάνοντας περαιτέρω υποχωρήσεις με την Ελλάδα, ρισκάρει το ενδεχόμενο, η μέχρι τώρα πολιτική που ακολουθείται στην Ευρώπη, να πάψει να θεωρείται μονόδρομος. «Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να ενισχύσει τα αριστερά ρεύματα στην Ισπανία, όπως οι Podemos και την Πορτογαλία, αλλά και τις ευρωσκεπτικιστικές δυνάμεις στην ΕΕ, οι οποίες απορρίπτουν την παροχή περαιτέρω βοήθειας στις χώρες που βρίσκονται σε κρίση», σημειώνει η εφημερίδα.

«Πάντως η Γερμανίδα καγκελάριος γνωρίζει ότι η ευημερία της χώρας της εξαρτάται από το αν συνυπάρχει ειρηνικά με τις άλλες χώρες της ηπείρου και αν συνεργάζεται μαζί τους οικονομικά. Γι’ αυτό ακόμη και σήμερα θα αναζητήσει έναν συμβιβασμό με την Ελλάδα, ακόμη κι αν είναι πολύ δύσκολος και παρόλο που φαίνεται πιθανό σε αυτόν να περιλαμβάνεται μια απομείωση του ελληνικού χρέους» επισημαίνεται στο άρθρο.

Αξιοσημείωτο είναι, τονίζει η γερμανική εφημερίδα, ότι η Μέρκελ τις ημέρες πριν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα απέφυγε να κάνει σκληρές δηλώσεις, αντίθετα από τον αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

«Αυτό αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για νέες συζητήσεις. Τώρα, μόνο αν επικρατήσουν οι ψύχραιμοι, θα υπάρξει τελικά μια συμφωνία», καταλήγει η εφημερίδα.