Θετικά για την πορεία της διαπραγμάτευσης αντιμετώπισε ο Μάρτιν Σουλτς την παραίτηση του Γιάνη Βαρουφάκη από τη θέση του υπουργού Οικονομικών. Σύμφωνα με τη FAZ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τόνισε «η παραίτηση Βαρουφάκη θα διευκολύνει το διάλογο με την Αθήνα».

Ωστόσο, ο κ. Σουλτς σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις δεν θα είναι εύκολες, σημειώνοντας ότι η επιτυχής έκβαση των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα, δεν εξαρτώνται από τα άτομα «αλλά από το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης». Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, στο τραπέζι είναι δυνατό να υπάρξουν 18 διαφορετικές προτάσεις, οι οποίες μπορεί να απέχουν μεταξύ τους. 

«Η Ελλάδα δυνάμωσε την θέση της πίσω στη χώρα, ωστόσο δεν συμβαίνει το ίδιο στο ευρωπαικό πεδίο» δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου στο περιθώριο εκδήλωσης του Πανεπιστημίου της Κολωνίας.  «Θα πρέπει τώρα να υποβάλουν προτάσεις, οι οποίες να πείσουν τους υπολοίπους. Οι διαπραγματεύσεις είναι δύσκολες. Περιμένω να λάβω τις προτάσεις» επισήμανε ο Σουλτς. 

«Άμεση ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ελλάδα»

Πάντως, παρά τις έντονες αντιδράσεις επέμεινε ότι πρέπει να δοθεί ανθρωπιστική βοήθεια στην Ελλάδα και «αυτό πρέπει να γίνει τώρα». 

Αναφερόμενος μάλιστα στη Σύνοδο Κορυφής της Τρίτης είπε ότι αυτό θα πρέπει να τεθεί επί τάπητος, εξαιτίας των κλειστών τραπεζών και της οικονομικής ασφυξίας στην Ελλάδα. «Αυτό θα οδηγήσει τα μικρά παιδιά στα νηπιαγωγεία να μην έχουν σχολικά γεύματα σχολικών ή τους συνταξιούχους να μην μπορούν να αγοράσουν με χαμηλές συντάξεις φάρμακα», είπε ο Schulz.

«Νομίζω ότι δεν πρέπει να υποφέρει ο ελληνικός λαός. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να αμβλυνθούν οι άμεσες κοινωνικές δυσκολίες καθιστώντας δυνατή την υλοποίηση του προγράμματος. Το κόστος δεν μπορεί να είναι θέμα των φορολογουμένων. Το ζήτημα της ανθρωπιστικής βοήθειας για τα παιδιά ή τους ασθενείς είναι ζήτημα αλληλεγγύης στην ΕΕ», τόνισε.