Σε αγώνα διαβουλεύσεων έχουν επιδοθεί οι ηγέτες της Ευρώπης, με στόχο να καλυφθεί το έδαφος της διαπραγμάτευσης και να επιλυθούν μία-μία οι διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα σε Ελλάδα και δανειστές.

Ο Πρωθυπουργός δίνει μάχη σε δύο επίπεδα: Αφενός επιχειρεί να έχει ένα αρραγές μέτωπο στο εσωτερικό της χώρας, γιάυτό και είναι σε εξέλιξη πολύωρη συνεδρίαση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών. Και αφετέρου έχει επιδοθεί σε έναν μαραθώνιο τηλεφωνικών επαφών με ευρωπαίους ηγέτες, τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και συμμάχους εκτός Ε.Ε. 

Μήνυμα στήριξης στους Έλληνες έστειλε και ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας του με τον Αλέξη Τσίπρα. «Ο Βλαντιμίρ Πούτιν εξέφρασε την υποστήριξή του στον ελληνικό λαό στην προσπάθεια να ξεπεραστούν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα» αναφέρει η ανακοίνωση του Κρεμλίνου. 

Ο κ. Τσίπρας σε διάλειμμα της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ. Κατά τη συζήτηση που είχαν συμφώνησαν ότι η Ελλάδα θα προσέλθει στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες με νέες προτάσεις, που θα μπορούν να συγκεράσουν τις ελληνικές και ευρωπαϊκες θέσεις. Ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε την καγκελάριο ότι ο ελλνικός λαός δεν ψήφισε την Κυριακή για ευρώ ή δραχμή.

Στο πλαίσιο αυτό, υπήρξε και τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου με τον γάλλο ομόλογό του, Φρανσουά Ολάντ, ώστε να υπάρξει συνεργασία με την ευρωπαϊκή ηγεσία για την επίτευξη συμφωνίας που θα άρει το αδιέξοδο. 

Την ίδια ώρα, το γερμανικό πρακτορείο MNI μεταδίδει ότι η ελληνική πλευρά σχεδιάζει να καταθέσει μια πρόταση, που θα είναι στη βάση της τελευταίας πρότασης Γουνκέρ, η οποία είχε απορριφθεί από την Αθήνα στις 30 Ιουνίου, μετά δηλαδή την προκήρυξη του δημοψηφίσματος. 

GREECE PLANS PROPOSAL BASED ON LAST JUNCKER OFFER - GOV OFF'L - MNI

— Fabrizio Goria (@FGoria) July 6, 2015

Βαρύνουσας σημασίας θεωρείται και η παρέμβαση του φινλανδού ΥΠΟΙΚ, Αλεξάντερ Στουμπ, ο οποίος έγραψε στο Twitter του ότι από το πρωί είναι σε συνεχείς τηλεφωνικές επαφές με ευρωπαίους ομολόγους του για το ελληνικό ζήτημα. 

«Πετάω για Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση του Eurogroup αύριο. Βήμα βήμα... Όλα τα προβλήματα έχουν λύση» δήλωσε χαρακτηριστικά, ανοίγοντας παράθυρο αισιοδοξίας για την εξεύρεση της χρυσής τομής στις διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τους τεχνοκράτες του Eurogroup και με τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και των θεσμών. 

Spent the morning on the phone with colleagues. Off to Brussels for a #Eurogroup meeting tomorrow. Step-by-step. All problems are solvable.

— Alexander Stubb (@alexstubb) July 6, 2015