Αν η Ελλάδα θέλει να παραμείνει στην Ευρωζώνη, οι προτάσεις που θα φέρει πρέπει να υπερβαίνουν εκείνες που παρουσιάζονται μέχρι τώρα, δήλωσε ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας και πρόεδρος του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Ο κ. Γκάμπριελ ωστόσο σημείωσε πως «οι άνθρωποι στην Ελλάδα έχουν ανάγκη από βοήθεια και δεν θα τους την αρνηθούμε, μόνο και μόνο επειδή δεν είμαστε ευχαριστημένοι με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος».

Πάντως τόνισε ότι σέβεται την απόφαση του ελληνικού λαού, αλλά η κατάσταση των ανθρώπων στην Ελλάδα τον θλίβει: 

«Για τον ελληνικό λαό η κατάσταση θα γίνει ακόμη πιο δύσκολη. Η οριστική αδυναμία πληρωμών της χώρας πλησιάζει και η οικονομική ζωή θα έλθει σε πολλές περιπτώσεις ακόμη πιο πολύ σε στασιμότητα.

Προειδοποίησε παράλληλα πως «υπάρχει μεγάλος κίνδυνος η νίκη της κυβέρνησης να εξελιχθεί σε ήττα» για τους ανθρώπους: 

Η Ευρώπη δεν μπορεί να εγκαταλείψει τον ελληνικό λαό (...) Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να είναι έτοιμες να προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο κ. Γκάμπριελ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κινηθεί πολύ γρήγορα, καθώς, πιθανότατα θα ασχοληθεί με το θέμα, αύριο, η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης.

Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ο Γερμανός αντικαγκελάριος σημείωσε ότι συνιστά απόρριψη των κανόνων της οικονομικής και νομισματικής ένωσης. 

«Δεν μπορούμε να προσποιούμαστε ότι δεν σημαίνει τίποτα», είπε χαρακτηριστικά.

Λεπτό προς λεπτό τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος 

Δείτε τον χάρτη των αποτελεσμάτων