current views are: 5

6 Ιουλίου 2015
Δημοσίευση13:20

Η ΝΔ πρέπει να βγει επιτέλους από τη μούχλα και τη μιζέρια

Οι πολιτικές εξελίξεις μετά τη συντριπτική υπεροχή του «ΟΧΙ» στο δημοψήφισμα της Κυριακής μπήκαν σε επιταχυντή τόσο για τη χώρα όσο και για τα ίδια τα κόμματα.

Δημοσίευση 13:20’
αρθρο-newpost

Οι πολιτικές εξελίξεις μετά τη συντριπτική υπεροχή του «ΟΧΙ» στο δημοψήφισμα της Κυριακής μπήκαν σε επιταχυντή τόσο για τη χώρα όσο και για τα ίδια τα κόμματα.

Οι πολιτικές εξελίξεις μετά τη συντριπτική υπεροχή του «ΟΧΙ» στο δημοψήφισμα της Κυριακής μπήκαν σε επιταχυντή τόσο για τη χώρα όσο και για τα ίδια τα κόμματα.
 
Η παραίτηση του Αντώνη Σαμαρά από την προεδρία της ΝΔ δρομολογεί εξελίξεις, μετά και την απόφαση να είναι μεταβατικός πρόεδρος ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.
 
Η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή καθώς μετά τη βαριά ήττα του Ιανουαρίου ήρθε τώρα και το ηχηρό «ΟΧΙ» από τους πολίτες για να κορυφωθεί η κρίση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 
 
Από το πρώτο λεπτό της παραίτησης του κ. Σαμαρά, στελέχη της Ν.Δ πλασάρονται στην κούρσα της διαδοχής ενός πληγωμένου και με αβέβαιο μέλλον κόμματος. Η κοινωνική βάση της ΝΔ, που απομακρύνθηκε εξαιτίας της κρίσης, παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις διεργασίες, αλλά απαιτεί από το κόμμα που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής να βγει επιτέλους από τη μούχλα και τη μιζέρια.
 
Δεν χρειάζεται μόνο ανανέωση στην πολιτική της η Νέα Δημοκρατία, αλλά και αλλαγές προσώπων. «Αν αλλάξει μόνο η πολιτική και παραμείνουν τα ίδια πρόσωπα να εκφράζουν αυτή την πολιτική, δεν θα έχει καμία τύχη να πείσει κανέναν», υποστηρίζει η πλειοψηφία των στελεχών. Η κοινωνία, πλέον, ακούει και κυρίως ρωτάει ποιος το είπε. Γιατί δεν αρκεί πλέον να ακούγεται κάτι σωστό, αλλά και ποιος το διατυπώνει σε συνδυασμό με το ποιο είναι το όραμα που θα έχει o νέος ηγέτης.
 
Η κοινωνία κουράστηκε από τους κήρυκες της καταστροφής και τους υπερασπιστές του νεοφιλελευθερισμού. Γιατί την κρίση την βιώνει άλλωστε σε μέγιστο βαθμό στην καθημερινότητα του.
 
Η ΝΔ δεν χρειάζεται «προφήτες» καταστροφής αλλά ανθρώπους με όραμα που θα μπορούν να εμπνεύσουν τους πολίτες σε ένα σχέδιο σωτηρίας και ελπίδας. Η συζήτηση που θα ανοίξει μέσα στη ΝΔ, πρέπει να είναι με όρους πολιτικούς και όχι με όρους προσωπικών αντιπαραθέσεων.
 
Αυτονόητη προτεραιότητα για να έχει μέλλον η ΝΔ είναι η ανανέωση του κόμματος. Να αλλάξει… «βιτρίνα» και να προσδιορίσει το περιεχόμενο στις κοινωνικές αρχές, όπως τις όρισε ο ιδρυτής της Κωνσταντίνος Καραμανλής. Χρειάζεται ριζική ανανέωση σε επίπεδο προσώπων, λειτουργίας του κόμματος και επίπεδο πολιτικής ανάλυσης των κοινωνικών αναγκών της χώρας και του λαού, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί από την κρίση.
 
Το πρώτο μέλημα της νέας ηγεσίας είναι να κάνει τη ΝΔ ελκυστική στους πολίτες και φυσικά να προσελκύσει τα δυναμικά τμήματα της κοινωνίας.
 
Δεν είναι θέμα μόνο ηλικίας, αλλά κυρίως μη φθαρμένων προσώπων ,με φρέσκες ιδέες και αντιλήψεις που θα αφορούν τόσο τη λειτουργία του ίδιου του κόμματος όσο και το όραμα για την Ελλάδα του αύριο.
 
Στο προσκήνιο της ΝΔ έχει ξεκινήσει η συζήτηση για τα πρόσωπα που ενδέχεται να διεκδικήσουν την ηγεσία. Και πολλοί μιλάνε για την ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, ώστε στην αρχή Σεπτεμβρίου το κόμμα να είναι πανέτοιμο. Αν και πολλά είναι τα σενάρια για την επόμενη μέρα στη Νέα Δημοκρατία και για το ποιοι προαλείφονται για το τιμόνι του κόμματος, οι υποψήφιοι αρχίζουν σιγά σιγά να θέτουν τον εαυτό τους στη διάθεση του… κοινού.
 
Αλλά πραγματικοί ηγέτες δεν είναι αυτοί που από μόνοι τους θεωρούν ότι μπορούν να ηγηθούν. Είναι αυτοί που ο λαός  τους καλεί!
 
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, ο βουλευτής της ΝΔ  Νίκος Δένδιας, η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου  και ο Μάκης Βορίδης σε σημερινές τους δηλώσεις σημείωσαν είτε εμμέσως είτε ανοιχτά ότι είναι έτοιμοι να διεκδικήσουν την προεδρία. Αν και δεν έχει ακόμα εκδηλώσει το ενδιαφέρον της, η Ντόρα Μπακογιάννη είναι μέσα στα πρόσωπα που θεωρείται ότι θα διεκδικήσει την αρχηγία, ωστόσο πιθανές θεωρούνται και οι επιδιώξεις του αδελφού της Κυριάκου Μητσοτάκη, που ενδέχεται να είναι υποψήφιος πρόεδρος.
 
Η φυγή προς τα εμπρός προϋποθέτει και αλλαγή γενιάς με πρόσωπα που θα μπορούσαν να σταθούν στα ίσια απέναντι στον 40αρη και εξόχως επικοινωνιακό Τσίπρα. Ο Κώστας Μπακογιάννης, ο Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Σάκης Ιωαννίδης έχουν προσφέρει ο καθένας από το πόστο του στη γαλάζια παράταξη, έχουν σταθεί με αξιοπρέπεια στις δύσκολες στιγμές της.
 
Ενδεχόμενη επιλογή προσωπικότητας από την Κεντροδεξιά για την ηγεσία θα μπορούσε να είναι και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος εργάστηκε αθόρυβα χωρίς «κομματικό καπέλο» αλλά με εθνική ευθύνη στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές.
 
Μάλιστα, ο Επίτροπος στην τελευταία του παρουσία σε κομματικό ακροατήριο είχε παραιτηθεί από αντιπρόεδρος του κόμματος, τονίζοντας την ανάγκη καλώντας όλα τα στελέχη να τελειώσουν με τη φοβική ΝΔ και είχε αναφερθεί πολλάκις σε ένα κόμμα-παράταξη και στην ανάγκη στροφής στο κέντρο.
 
Αλλά υπάρχουν και κάποια άλλα φωτεινά, αξιόπιστα και προβεβλημένα πρόσωπα με μεγάλη παρέμβαση στην κοινωνία και μεγάλη γνώση των απαιτήσεων της κοινωνίας. Αλλά δεν είναι της παρούσης να ανοίξουμε αυτή την ώρα την διαδικασία τέτοιων σεναρίων. Αυτό θα γίνει όταν έλθει η ώρα… 
 
Νewpost

σχετικα αρθρα