Οι νομικοί σύμβουλοι της ΕΕ ξεψαχνίζουν τις συνθήκες της Ένωσης για να δουν εάν μπορεί να καλυφθεί νομικά ένα Grexit, αναφέρει ο Πίτερ Σπίγκελ στο blog του στους Financial Times, επικαλούμενος αξιωματούχους της ευρωζώνης.

Ο αρθρογράφος σημειώνει πως η εν λόγω ενέργεια δεν γίνεται γιατί υπάρχει η βούληση να εκδιωχθεί η χώρα από το κοινό νόμισμα, αλλά γιατί έχει δημιουργηθεί φόβος ότι σύντομα η χώρα «τεθεί στην αναμονή και δεν θα υπάρχει τρόπος να της δοθούν κεφάλαια τα οποία χρειάζεται απεγνωσμένα».

Ακόμη και στην περίπτωση που η Ελλάδα αρχίσει να χρησιμοποιεί δικό της νόμισμα - πέραν του ότι δεν θα έχει πρόσβαση στον ESM -, θα παραμένει μέλος της Ευρωζώνης, αλλά ταυτόχρονα δεν θα μπορεί να έχει πρόσβαση σε κονδύλια που προβλέπονται για χώρες εκτός ευρώ, όπως η Ουγγαρία και η Ρουμναία

Όπως τονίζει ο Σπίγκελ, η κοινή αντίληψη είναι ότι επειδή δεν υπάρχει τρόπος να φύγει μία χώρα από την Ευρωζώνη, η μόνη διέξοδος είναι το Άρθρο 50 της Συνθήκης της ΕΕ, βάσει της οποίας μία χώρα μπορεί να ζητήσει να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όμως η Ελλάδα θα πρέπει να καταθέσει ένα τέτοιο αίτημα, κάτι το οποίο σαφώς δεν πρόκειται να γίνει, με δεδομένο ότι οι πολίτες της χώρας έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν επιθυμούν να πάψουν να είναι μέλος της ενωμένης Ευρώπης.

Παράλληλα εξετάζεται το Άρθρο 7 της Συνθήκης, το οποίο υιοθετήθηκε όταν στην κυβέρνηση της Αυστρίας συμμετείχε και το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας.

Σύμφωνα με το συγκεκριμένο Άρθρο η Κομισιόν έχει το δικαίωμα να τονίσει ότι μία χώρα παραβιάζει τις ευρωπαϊκές αξίες και σε περίπτωση που όλες οι άλλες χώρες συμφωνήσουν, αυτό το κράτος μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπο με «άρση συγκεκριμένων δικαιωμάτων».

«Τελικώς το να τυπώνεις δικό σου χρήμα αποτελεί παραβίαση των ευρωπαϊκών αξιών; Κανείς δεν μπορεί να το πει με σιγουριά» αναφέρει ο Σπίγκελ.