ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μέρκελ - Ολάντ: Αλληλεγγύη στην Ελλάδα, αλλά απαιτούμε σοβαρές προτάσεις

Δημοσίευση 6 Ιουλίου 2015, 20:05 / Ανανεώθηκε 6 Ιουλίου 2015, 21:37
Μέρκελ - Ολάντ: Αλληλεγγύη στην Ελλάδα, αλλά απαιτούμε σοβαρές προτάσεις
Facebook Twitter Whatsapp

Τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ υποδέχεται ο γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, με το ζήτημα της Ελλάδας να κυριαρχεί στην ατζέντα τους.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ανοιχτοί για διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση δήλωσαν η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ  και ο γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, διαμηνύοντας ότι αναμένονται νέες ελληνικές προτάσεις.

«Σεβόμαστε την ψήφο των Ελλήνων» είπε ο γάλλος πρόεσρος και τόνισε ότι «πήραμε το μήνυμα όλων των δημοκρατικών κομμάτων και θέλουμε να επιβεβαιώσουμε την επιθυμία μας να μείνει η χώρα στο ευρώ».

Ο κ. Ολάντ επισήμανε ότι πλέον είναι «στα χέρια της κυβέρνησης Τσίπρα να κάνει αξιόπιστες και σοβαρές προτάσεις και έτσι να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ».

«Σε αυτή την Ευρώπη υπάρχει χώρος για αλληλεγγύη, πρέπει να υπάρχει όμως και μια ισορροπία με την υπευθυνότητα» συμπλήρωσε.

Υπογράμμισε ότι η πόρτα είναι ακόμα ανοιχτή για την Ελλάδα και πρόσθεσε ότι «επιμένω στο γεγονός ότι δεν υπάρχει πολύς χρόνος».

Υπάρχει μια «κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την Ευρώπη και για την Ελλάδα», σημείωσε ακόμη ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Από την πλευρά της η κυρία Μέρκελ υπογράμμισε τον σεβασμό της στο αποτέλεσμα του ελληνικού δημοψηφίσματος, τονίζοντας ότι «πρόκειται για την ψήφο ενός δημοκρατικού και ανεξάρτητου κράτους». 

Το θέμα είναι πώς το αντιμετωπίζουν οι άλλοι ηγέτες της ευρωζώνης» συμπλήρωσε η Καγκελάριος και τόνισε, όπως και ο κ. Ολάντ, ότι «η πόρτα θα μείνει ανοιχτή για συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση».

«Όλοι πρέπει να επιδείξουν υπευθυνότητα», ανέφερε, προσθέτοντας ωστόσο ότι «οι αναγκαίες προϋποθέσεις» για να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις "δεν πληρούνται» σήμερα.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι προϋπόθεση ο Αλέξης Τσίπρας να παρουσιάσει στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής συγκεκριμένες προτάσεις στους ευρωπαίους εταίρους, ώστε να μπορέσουν να καταλήξουν σε ένα νέο πρόγραμμα με τον ESM

Η συνάντησή τους πραγματοποιήθηκε μία ημέρα μετά το δημοψήφισμα στην Ελλάδα και ένα 24ωρο πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης.