Κινητικότητα παρατηρείται τις τελευταίες ώρες στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να πραγματοποιεί αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επαφές με ηγέτες κρατών – μελών της ευρωζώνης και θεσμικούς παράγοντες ενόψει της αυριανής έκτακτης Συνόδου Κορυφής όπου στο επίκεντρο θα βρεθεί το ελληνικό ζήτημα στον απόηχο του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος.

Σύμφωνα πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Τσίπρας  είχε τις βραδινές ώρες επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ καθώς και με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ενώ νωρίτερα μίλησε στο τηλέφωνο και με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός συνομίλησε με τον διοικητή της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και τη διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Ο κ. Τσίπρας με τον Μάριο Ντράγκι, συζήτησε τα θέματα που αφορούν την ρευστότητα των τραπεζών, ενώ έθεσε το ζήτημα της άμεσης ανάγκης άρσης των κεφαλαιακών ελέγχων και της παροχής ELA.

Η επικοινωνία του κ. Τσίπρα με τον διοικητή της ΕΚΤ έρχεται μετά την απόφαση του «κουρέματος» των εγγυήσεων των τραπεζών.

Στην επικοινωνία του με την κ. Λαγκάρντ, ο πρωθυπουργός μίλησε για την πορεία των διαπραγματεύσεων και την ανάγκη εξεύρεσης βιώσιμης λύσης, που να αντιμετωπίζει τα πραγματικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας.

Ο πρωθυπουργός μεταβαίνει αύριο στις Βρυξέλλες έχοντας στις βαλίτσες του την απόφαση που έλαβε το συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών για συμφωνία και όχι ρήξη.

Βάση και του ανακοινωθέντος που εξέδωσε η Προεδρία της Δημοκρατίας, η συμφωνία των αρχηγών προβλέπει σαφή αναφορά στην ανάγκη μεταρρυθμίσεων και μια συμφωνία με τους εταίρους που θα εξασφαλίζει στη χώρα κοινωνική συνοχή, ένα ισχυρό αναπτυξιακό πακέτο, αλλά και αναφορά στην εκκίνηση των συζητήσεων για την αναδιάρθρωση χρέους.

Σημειώνεται ότι στις 14:00 ώρα Ελλάδος θα συνεδριάσει το Eurogroup και στις 19:00 η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ευρωζώνης.