Ένα 24ωρο μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, η Ελλάδα παραμένει στο επίκεντρο των ξένων μέσων ενημέρωσης. Ο γαλλικός τύπος στρέφεται με ανησυχία αλλά και με μια σχετική αισιοδοξία προς τις σημερινές διαπραγματεύσεις που θα καθορίσουν το μέλλον της χώρας. 

«Ευρωδύσσια» χαρακτηρίζει η εφημερίδα «Liberation» τις ελληνικές διαπραγματεύσεις αναφέροντας πως η επικράτηση του ΟΧΙ στο ελληνικό δημοψήφισμα έδωσε στον Αλέξη Τσίπρα καινούργια όπλα για να διαπραγματευτεί με τους εταίρους. Το ερώτημα είναι ποιες παραχωρήσεις είναι διατεθειμένοι να κάνουν οι εταίροι που θα συναντηθούν σήμερα το απόγευμα, υπογραμμίζει η «Liberation».

«Η Ελλάδα έτοιμη να βγει από το ευρώ» γράφει στο πρωτοσέλιδό της γαλλική εφημερίδα ‘’Le Figaro’’ εκφράζοντας την απαισιοδοξία της σχετικά με τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, όπως γενικότερα δεν δίστασε να είναι επικριτική με τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης τις τελευταίες 2 εβδομάδες. Μετά το ΟΧΙ του ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα της Κυριακής, η Σύνοδος Κορυφής που θα διεξαχθέι την Τρίτη το βράδυ θα μπορούσε να σημάνει την έξοδο της Ελλάδας από το ενιαίο νόμισμα.

«Μετά το ελληνικό ΟΧΙ, η Ευρώπη είναι άκαμπτη» σχολιάζει στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα ‘’Le Monde’’ χαρακτηρίζοντας με αυτόν τον τρόπο τη στάση των θεσμών απέναντι στην Ελλάδα. Τονίζει πως ο Ολάντ και η Μέρκελ θέλησαν να εξετάσουν τις πρώτες συνέπειες του δημοψηφίσματος τη Δευτέρα το βράδυ στο γαλλικό Προεδρικό Μέγαρο.

‘’Η Γαλλία πρέπει να υπερασπιστεί την απαίτηση δικαιοσύνης των Ελλήνων’’ γράφει η γαλλική εφημερίδα ‘’L’Humanité’’ επικρίνοντας τη στάση της Γαλλίας απέναντι στο ελληνικό ζήτημα.