current views are: 4

7 Ιουλίου 2015
Δημοσίευση09:59

Τα μηνύματα των ευρωπαίων ΥΠΟΙΚ πριν από το κρίσιμο Eurogroup

Φτάνουν ένας -ένας οι υπουργοί Οικονομικών στις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχουν στο κρίσιμο για την χώρα μας Eurogroup. 

Δημοσίευση 09:59’
αρθρο-newpost

Φτάνουν ένας -ένας οι υπουργοί Οικονομικών στις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχουν στο κρίσιμο για την χώρα μας Eurogroup. 

Το «μπαλάκι» στην Αθήνα έριξαν οι υπουυργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, προσερχόμενοι στο κρίσιμο Eurogroup​. 

Πρώτος έφτασε ο νέος υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος θα συναντηθεί πριν από την έναρξη του Eurogroup με τον γάλλο ομολογό του Μισέλ Σαπέν και τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εισήλθε χωρίς δηλώσεις στο κοινοτικό κτίριο ενώ ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε πως αναμένει από την ελληνική κυβέρνηση, μετά την απόρριψη όλων των προτάσεων από τον ελληνικό λαό, μια νέα αξιόπιστη πρόταση. 

O Πιερ Μοσκοβισί προσερχόμενος δήλωσε πως ένα Grexit θα ήταν αποτυχία για όλους και πως αναμένουν τις νέες προτάσεις από τον έλληνα υπουργό Οικονομικών. 

Ο γερμανος υπουργός οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε πως χωρίς πρόγραμμα η Ελλάδα δεν μπορεί να λάβει βοήθεια και πρόσθεσε πως η απόφαση είναι της ελληνικής κυβέρνησης και περιμένουμε τι θα μας πει. 

Πρόσθεσε δε πως το κούρεμα του χρέους δεν επιτρέπεται βάσει των ευρωπαϊκών κανόνων για τη στήριξη χωρών, ενώ ερωτηθείς αν η Ελλάδα θα μπορούσε να κρατήσει το ευρώ, ο Σόιμπλε απάντησε πως αυτή είναι μια ερώτηση για την ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής, Ντομπρόβσκις το Grexit δεν είναι στις προθέσεις κανενός, ωστόσο επισήμανε πως εαν δεν οικοδομηθεί εκ νέου η εμπιστοσύνη ανάμεσα στις δύο πλευρές δεν μπορεί να αποκλειστεί. 

Σύμφωνα με τον Μαλτέζο υπουργό Οικονομικών, πλέον το Grexit είναι μια ισχυρή πιθανότητα ενώ τόνισε πως είτε η Ελλάδα μείνε είτε η Ελλάδα φύγει από την ευρωζώνη όλα θα πρέπει να γίνουν με τρόπο που δεν θα επηρεάσεις τα άλλα κράτη και την ευρωζώνη. 

Ο λιθουανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως είναι «τέλεια συγκυρία για τον νέο συναδελφό μου σημερα να ξεκαθαρίσει την κατάσταση». «Δεν επείγει το θέμα του χρέους, θα είναι στο τραπέζι αλλά δεν επείγει», πρόσθεσε και κατέληξε πως «το grexit δεν είναι η επιλογή για μας.  Η κυβέρνηση της Λιθουανίας θέλει λύση, είμαστε φρέσκιοι στην ευρωζώνη και θέλουμε να διευρύνεται και όχι να συρρικνώνεται». 

O υπουργός οικονομικών του Λουξεμβούργου δήλωσε πως οι προτάσεις που ήταν στο τραπέζι δεν υπαρχουν πια μετά την απόρριψή τους από τον ελληνικό λαό. Άρα όπως είπε, αναμένονται νέες προτάσεις από την ελληνική κυβέρνηση, για να δούμε τι θέλουν να κάνουν και να αποφασίσουμε το τι θα γίνει. 

Ο Αλεξάντερ Στούμπ, υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας δήλωσε πως χρειάζεται η ελληνική κυβέρνηση να πάρει πολιτικές της αποφάσεις για το τι θέλει. 


σχετικα αρθρα