Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, σε σχέση με τη χθεσινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο.

Σε αυτήν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημερώνει τον κ. Τουσκ για το Συμβούλιο, καθώς και για τα τέσσερα σημεία του κοινού ανακοινωθέντος, που δημοσιοποιήθηκε έπειτα από αυτό και που το υπογράφουν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, πλην του γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ.

Ο κ. Παυλόπουλος σημειώνει ότι η ετυμηγορία των πολιτών στο δημοψήφισμα δεν είναι για αποχώρηση από τη ζώνη του ευρώ, ενώ προσθέτει ότι η συναινετική απόφαση των περισσότερων ελληνικών κοινοβουλευτικών κομμάτων αποτελεί μια καθοριστική ευκαιρία για όλους τους εταίρους της Ευρωζώνης να καταλήξουν σε οικονομικά και πολιτικά βιώσιμη συμφωνία.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαιώνει τον ευρωπαίο αξιωματούχο ότι η κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων και κάθε πολιτικός ηγέτης θα συνεισφέρει στην προσπάθεια αυτή βάσει του θεσμικού και πολιτικού του ρόλου.

Παράλληλα, κάνει λόγο για έναν κοινό στόχο που δεν είναι άλλος από την επιδίωξη λύσης που θα εξασφαλίσει τα απαραίτητα για τις ανάγκες της χώρας και θα περιλαμβάνει δίκαιη κατανομή των βαρών και ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις.

Τέλος, ενημερώνει στην επιστολή του τον ευρωπαίο αξιωματούχο ότι οι πολιτικοί αρχηγού υπογράμμισαν ότι η αποκατάσταση της ρευστότητας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), αποτελεί «επείγουσα προτεραιότητα».

Ολόκληρη η επιστολή:

Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι έπειτα από το αίτημα που υπέβαλε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Αλέξης Τσίπρας, συγκάλεσα χθες το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων του Βουλής των Ελλήνων κατά τη διάρκεια του οποίου μία κοινή δήλωση υιοθετήθηκε από όλα τα πολιτικά κόμματα εκτός του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας και η οποία παραθέτει τα ακόλουθα:

Η πρόσφατη ψήφος των Ελλήνων πολιτών στο δημοψήφισμα που διεξήχθη δεν συνιστά μια εντολή για αποχώρηση από την Ευρωζώνη, αλλά μια εντολή προκειμένου να συνεχίσουμε και να ενδυναμώσουμε τις προσπάθειες για την επίτευξη μιας κοινωνικά δίκαιης και οικονομικά βιώσιμης συμφωνίας. Η Κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις και κάθε πολιτικός ηγέτης θα συμβάλλει σε αυτήν την προσπάθεια στη βάση του θεσμικού και πολιτικού ρόλου του.

Ο κοινός στόχος, σε αυτό το πλαίσιο, είναι η επιδίωξη μιας λύσης που θα εξασφαλίζει:

- Την επαρκή κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας
- Την εφαρμογή αξιόπιστων μεταρρυθμίσεων, που θα στηρίζονται στη δίκαιη κατανομή των βαρών και την ώθηση της ανάπτυξης, με όσο το δυνατόν λιγότερες υφεσιακές επιπτώσεις
- Ένα ισχυρό, εμπροσθοβαρές αναπτυξιακό πρόγραμμα, που θα προσανατολίζεται πρωταρχικά στην αντιμετώπιση της ανεργίας και την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας
- Μία δέσμευση με στόχο την έναρξη μιας ουσιαστικής συζήτησης σχετικά με την αντιμετώπιση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους της Ελλάδας.

Οι πολιτικοί ηγέτες επίσης υπογράμμισαν ότι η αποκατάσταση της ρευστότητας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα σε συντονισμό με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνιστά μια άμεση προτεραιότητα.

Οι ανωτέρω συναινετικές αποφάσεις των περισσότερων πολιτικών κομμάτων της Ελλάδας συνιστούν μία κρίσιμης σημασίας ευκαιρία για όλους τους εταίρους στην Ευρωζώνη προκειμένου να επιτευχθεί μια οικονομικά και πολιτικά βιώσιμης συμφωνίας.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής στα αγγλικά:

Dear Mr. President,

I would like to inform you that following a request by the Prime Minister of Greece Mr. Alexis Tsipras, I called a meeting yesterday of the political leaders of the Parties of the Greek Parliament, in which a common declaration was adopted by all Parties except the Communist Party of Greece stating the following:
The recent vote of the Greek people in the referendum does not constitute a mandate to break away from the Euro zone, but a mandate to continue and strengthen the effort for attaining a socially just and economically viable agreement. The Government will assume the responsibility of continuing negotiations, and every political leader will contribute to this effort on the basis of their institutional and political role.

The common goal, in this context, is the pursuit of a solution that will ensure:

- Covering, sufficiently, the financial needs of the country
- Credible reforms, based on a fair distribution of burdens and the promotion of growth, with as few recessionary consequences as possible
- A strong, front-loaded developmental program, primarily oriented to confronting unemployment and encouraging entrepreneurship
- A commitment to beginning a substantial discussion on confronting the problem of the viability of Greek public debt
The Political Leaders also underlined that the restoration of liquidity in the Greek banking system, in coordination with the ECB, constitutes an immediate priority.

The aforementioned consensual decision of most Greek Parliamentary parties constitutes a crucial opportunity for all euro zone partners to reach an economically and politically viable agreement.

I remain,

Sincerely yours,

H.E. Donald Tusk

President of the European Council