Επίκαιρη ερώτηση για την τήρηση της εκλογικής νομοθεσίας από ιδωτικά κανάλια κατέθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάσης Πετράκος.

Ο κ. Πετράκος ερωτά τον υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά, σε τι νομοθετικές πρωτοβουλίες θα προχωρήσει και πότε ώστε να τηρηθεί η εκλογική νομοθεσία για όσους ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς την παραβίασαν. Επίσης, ζητεί να μάθει πότε θα καταβάλουν τα χρέη τους και πότε θα προκηρυχθούν οι άδειες χρήσης τηλεοπτικών συχνοτήτων.

Στην επίκαιρη ερώτησή του κάνει λόγο για παραβίαση της δεοντολογίας και της εκλογικής νομοθεσίας, πριν από το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου. Υπενθυμίζεται ότι το ΕΣΡ κίνησε αυτεπάγγελτο έλεγχο όλων των στοιχείων για παραβάσεις, μετά το πλήθος των καταγγελιών που δέχθηκε εκ μέρους πολιτών, για παραβίαση της εκλογικής νομοθεσίας από τα ΜΜΕ.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

Θέμα: «Τήρηση εκλογικής νομοθεσίας από τα ιδιωτικά κανάλια»

Οι τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί οφείλουν πάντοτε, με δεδομένο ότι χρησιμοποιούν δημόσιες ραδιοσυχνότητες, να τηρούν τους κανόνες δημοσιογραφικής δεοντολογίας, να μεταδίδουν της ειδήσεις αντικειμενικά. Η τήρηση αυτών των αρχών είναι πολύ πιο επιβεβλημένη σε προεκλογικές περιόδους.

Είναι γνωστό όμως ότι τα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια όχι μόνο δεν τήρησαν κανένα κανόνα δεοντολογίας την εβδομάδα πριν το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου αλλά επιπλέον ορισμένα εξ αυτών παραβίασαν προκλητικά την εκλογική νομοθεσία. Είναι σαφές ότι έγινε απόπειρα επηρεασμού των ψηφοφόρων και του εκλογικού αποτελέσματος. Για όλους αυτούς τους λόγους η Εισαγγελέας πρωτοδικών Αθήνας διέταξε προκαταρτική έρευνα. Είχαν προηγηθεί αλλεπάλληλες συστάσεις και από το ΕΣΡ. Επειδή δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτό η δημοκρατία να εκβιάζεται από την διαπλοκή και να γίνεται ανεκτή η συνειδητή παραβίαση των αρχών της δημοσιογραφικής δεοντολογίας και της εκλογικής νομοθεσίας.
Τέλος τα ιδιωτικά κανάλια δεν καταβάλουν τα χρέη τους για τη χρήση των συχνοτήτων.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Σε τι νομοθετικές πρωτοβουλίες θα προχωρήσει και πότε ώστε να τηρηθεί η εκλογική νομοθεσία για όσους ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς την παραβίασαν; 

Πότε θα καταβάλουν τα χρέη τους, τα τηλεοπτικά κανάλια αλλά και ο ΟΤΕ και η Multichoice Hellas η οποία είναι ιδιοκτήτρια του συνδρομητικού καναλιού NOVA, για το τέλος χρήσης τηλεοπτικών συχνοτήτων και πότε θα προκηρυχθούν οι άδειες χρήσης τηλεοπτικών συχνοτήτων;