Νέο σχέδιο Μάρσαλ για την Ελλάδα πρόκειται να προτείνει σήμερα στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι αναλαμβάνοντας νέα πρωτοβουλία για επίλυση του ελληνικού ζητήματος.

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα Il Messagero, ο Ματέο Ρέντσι επιθυμεί να αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους ευρωπαίους ηγέτες ώστε να αντιμετωπιστούν οι καταστροφικές συνέπειες της λιτότητας. 

Το σχέδιο αυτό φέρεται να στηρίζει και ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι. Πληροφορίες από το κυβερνητικό μέγαρο στην Ρώμη, αναφέρουν ότι ο Ρέντσι θα στηρίξει το αίτημα του έλληνα πρωθυπουργού, για μια εναλλακτική πρόταση στη μείωση της λιτότητας, με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα δεσμευθεί να υλοποιήσει κάποιες από τις βασικές μεταρρυθμίσεις.

Θετικός ως προς την πρωτοβουλία αυτή φέρεται να είναι και ο ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα που δήλωσε στην ίδια εφημερίδα, ότι σέβεται το αποτέλεσμα του ελληνικού δημοψηφίσματος και βλέπει με καλό μάτι τις κινήσεις Ρέντσι.

Η ιταλική La Repubblica υποστηρίζει ότι ο κ. Ρέντσι έχει ενημερώσει για αυτή του την κίνηση τον Αλέξη Τσίπρα σε χθεσινή τηλεφωνική τους επικοινωνία κατά την οποία συζήτησαν το μήνυμα του ελληνικού δημοψηφίσματος και τα επόμενα βήματα που θα πρέπει να γίνουν, σε ευρωπαϊκό επίπεδο.