«Δεν είναι τεχνικά εφικτό να ανοίξουν οι τράπεζες αυτή την εβδομάδα», δήλωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Μιλώντας στον «Αθήνα 9.84», ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης τόνισε:

Τα δημοσιονομικά δεδομένα, προφανώς, έχουν επιδεινωθεί. Αυτό ήταν η συνειδητή -δυστυχώς-, στρατηγική των εταίρων μας, να εξαντλήσουν τον παράγοντα χρόνο και να χρησιμοποιήσουν τον παράγοντα της έλλειψης ρευστότητας, για να μας θέσουν προ ενός τελεσιγράφου. Αυτή την εβδομάδα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις, ώστε να ανοίξουν οι τράπεζες. Όχι να ανοίξουν αυτή την εβδομάδα -αυτό μάλλον δεν είναι τεχνικά εφικτό-, αλλά να μπουν σε μια πορεία κανονικότητας. Η οικονομία χωρίς τράπεζες δεν μπορεί να λειτουργήσει. Ελπίζω να μην χρειαστούν εβδομάδες... Δεν είναι δυνατόν να πάμε παραπάνω από μία εβδομάδα με κλειστές τράπεζες, ήδη έχουμε καθυστερήσει.

Σε άλλο σημείο, ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε:

Είναι αποκλειστική ευθύνη της ΕΚΤ, διότι και πριν από το δημοψήφισμα είχε τη δυνατότητα να αυξήσει το όριο της ρευστότητας και τώρα θα μπορούσε να το κάνει. Η ΕΚΤ δεν αμφισβητεί τη φερεγγυότητα των τραπεζών, δηλαδή την κεφαλαιακή τους επάρκεια. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε εδώ ήταν κατεξοχήν πρόβλημα ρευστότητας, που μπορούσε να αντιμετωπιστεί. Με το να μην αντιμετωπιστεί έγκαιρα, με το να μην αυξηθεί η ρευστότητα, δημιουργήθηκε μια χιονοστιβάδα... Συγκρίνετε τι έκανε η ΕΚΤ το 2012, στις εκλογές, με αυτό που έκανε τώρα. Τότε έρχονταν τα αεροπλάνα γεμάτα με ευρώ. Εύλογα, γιατί δεν έπρεπε να δημιουργηθεί το κλίμα του bank run που είναι ψυχολογία... Έπρεπε η ΕΚΤ να εξασφαλίσει τη ρευστότητα και ο λόγος που δεν το έκανε είναι σαφέστατα πολιτικός. Αυτή τη στιγμή η ιστορική απόφαση είναι στην ΕΚΤ. Θα αποφασίσει η ΕΚΤ να σκοτώσει την ελληνική οικονομία; Είμαι βέβαιος ότι δεν θα το κάνει.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε:

Δεν θέλουμε να διανοηθούμε ότι θέλουν να σκοτώσουν την ελληνική οικονομία, γιατί αυτή τη στιγμή το grexit περνάει από τον θάνατο της πραγματικής οικονομίας, να μην ανοίξουν οι τράπεζες, για αυτό μιλάμε. Grexit θα υπάρχει εάν αποφασίσουν οι τράπεζες να μείνουν κλειστές, αν αποφασίσουν να σκοτώσουν την ελληνική οικονομία. Αν αποφασίσουν κάτι τέτοιο, εμείς θα αντιδράσουμε, αλλά μου φαίνεται αδιανόητο. 

Για τον Γιάνη Βαρουφάκη, ο αναπληρωτής υπουργός δήλωσε:

Ο κ. Βαρουφάκης συνεισέφερε στην Ελλάδα και σε καμία περίπτωση δεν ήταν αυτός το “βαρίδι” των διαπραγματεύσεων. Η αποχώρησή του ήταν για τον ίδιο πράξη προσωπικής ανιδιοτέλειας και για την κυβέρνηση μια δήλωση στην άλλη πλευρά ότι οι διαφορές μας δεν είναι προσωπικές. Εμείς καθαρίζουμε το τραπέζι από οτιδήποτε η άλλη πλευρά θα μπορούσε να θεωρήσει εμπόδιο, χωρίς για εμάς να ήταν ποτέ εμπόδιο ο Γ. Βαρουφάκης.

Σε άλλο σημείο είπε: «Στο δικό μου υπουργείο από 11 εκ. λειτουργικές δαπάνες, πέσαμε στα 9 εκ. ευρώ, εκεί που μπορούν να περιοριστούν. Δεν θα περιορίσουμε όμως ποτέ τις κοινωνικές δαπάνες, Υγεία, Παιδεία... Είμαστε έτοιμοι να αντεπεξέλθουμε στα πρακτικά και η ετυμηγορία του ελληνικού λαού μας δίνει την αναγκαία δύναμη. Αυτή τη στιγμή, καλώς ή κακώς -κακώς θα έλεγα εγώ-, το μπαλάκι είναι αποκλειστικά στα χέρια της ΕΚΤ... Είναι διαπραγματευτικό όπλο της άλλης πλευράς να εξαντλήσει ό,τι μπορεί από τις δικές μας υποχωρήσεις. Εμείς είμαστε έτοιμοι να κάνουμε υποχωρήσεις, αλλά πάντοτε η θέση μας είναι ότι θέλουμε τίμιο συμβιβασμό».