current views are: 3

7 Ιουλίου 2015
Δημοσίευση15:03

Σε εξέλιξη η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής της ευρωζώνης για την Ελλάδα (Βίντεο)

Κρίσιμη συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης για την Ελλάδα βρίσκεται σε εξέλιξη, στον απόηχο του δημοψηφίσματος.

Δημοσίευση 15:03’
αρθρο-newpost

Κρίσιμη συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης για την Ελλάδα βρίσκεται σε εξέλιξη, στον απόηχο του δημοψηφίσματος.

Κρίσιμη συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης για την Ελλάδα βρίσκεται σε εξέλιξη, στον απόηχο του δημοψηφίσματος.

«Είμαι πάρα πολύ ευτυχής κάθε φορά που βλέπω τον κ. Τσίπρα. Ο κ. Τσίπρας δεν ήρθε με ένα καινούριο έγγραφο, κάτι διαφορετικό. Του το έχουμε καταστήσει σαφές, το περιμένουμε» είπε προσερχόμενος ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ. Και τόνισε χαρακτηριστικά ότι «συνεχίζουμε να εργαζόμαστε προκειμένου να βρούμε μια λύση. Θα εξαρτηθεί από το τι θα μας πει ο Αλέξης Τσίπρας». 

 Από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα.

Τα μηνύματα των ηγετών 

«Μετά το τέλος του δεύτερου προγράμματος, μετά από το τελείως σαφές “όχι” στο δημοψήφισμα, δεν υπάρχει η βάση να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το νέο δάνει μέσω ESM. Ισχύει όμως η αρχή ότι θα πρέπει να υπάρχει η αλληλεγγύη και η υπευθυνότητα. Θα διαβουλευθούν στη Σύνοδο πως θα προχωρήσουμε και θα ακούσουμε τι έχει να μας πει ο κ. Τσίπρας» ανέφερε προσερχόμενη η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

«Θέλουμε η Ελλάδα να μείνει στην ευρωζώνη. Πρέπει να γίνουν σοβαρές προτάσεις και συγκεκριμένες και θα δούμε τι θα γίνει. Πρέπει να δράσουμε με υπευθυνότητα και αλληλεγγύη, γρήγορα, αλλά εναπόκειται στην Ελλάδα να δώσει προτάσεις. Πρέπει να ληφθούν αποφάσεις» είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και έκανε λόγο για «βραχυπρόθεσμη συμφωνία» και ότι «υπήρξαν συζητήσεις ορισμένων προτάσεων στο Eurogroup».

«Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να καταλάβει ότι οφείλει να δεχτεί τους όρους για να μπορέσουμε να τη βοηθήσουμε», διεμήνυσε προσερχόμενος ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, τονίζοντας παράλληλα πως «θα πρέπει να υπάρξει μια πρόταση από την Αθήνα. Ο χρόνος έχει τελειώσει. Θα πρέπει να το καταλάβουν και οι Ελληνες αυτό. Αν δεν υποβάλλουν προτάσεις, τι θα συζητήσουμε;»

Χωρίς δηλώσεις έφτασε στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. 

«Η μόνη πιθανή λύση είναι να κάνει μεταρρυθμίσεις. Αν η Ελλάδα δεν καταθέσει σύντομα πρόταση, οι ηγέτες της Ευρωζώνης δεν θα είναι σε θέση να τη βοηθήσουν» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε.

«Καθήκον του Έλληνα πρωθυπουργού είναι να καταθέσει προτάσεις και δεσμεύσεις. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε ούτε με το πιστόλι στον κρόταφο ούτε με το μαχαίρι στο λαιμό. Θα πρέπει να αναλάβει τη βαριά ευθύνη για παραμονή στο ευρώ. Υπάρχει κόπωση από μία κυβέρνηση η οποία συνεχώς αναβάλει και δεν παίρνει τις ευθύνες της. Υπάρχει καλή θέληση για προσέγγιση όμως για να υπάρξει συμφωνία θα πρέπει να υπάρχουν δύο. Δεν υπάρχει προς το παρόν η βούληση της ελληνικής κυβέρνησης», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ.

Το σημαντικό είναι η Ελλάδα να παρουσιάσει κάτι συγκεκριμένο, δήλωσε ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν, προσερχόμενος και συνέχισε λέγοντας πως «χρόνος μας πιέζει αφάνταστα, δεν θα είχα λόγο αυτή τη στιγμή να πω ότι είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος».

«Δεν μπορώ να πω τι θα συμβεί στο μέλλον, έχει πει πολλά αλλά δεν τα έχει τηρήσει ο κ. Τσίπρας, θα πρέπει να δεχθεί τις προϋποθέσεις και τις απαιτήσεις για να παραμείνει στο ευρώ» είπε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ.

«Ο ελληνικός λαός υποφέρει και γι’ αυτό απαιτείται μία άμεση συμφωνία», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Έντα Κένι και συνέχισε: 

Χρειαζόμαστε μία συμφωνία, η οποία θα επαναφέρει τη βεβαιότητα, τη σταθερότητα και την ελπίδα. Είμαι αρκετά περίεργος να ακούσω τι θα πει ο Αλέξης Τσίπρας.

Πριν από τη συνεδρίαση ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ


σχετικα αρθρα