Η ελληνική κυβέρνηση αύριο θα παρουσιάσει το «κοινό έδαφος» για μια βιώσιμη συμφωνία, λαμβάνοντας υπόψη το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, τις κοινές θέσεις των πολιτικών αρχηγών και τις προτάσεις των θεσμών, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές. 

Στην τετραμερή στις Βρυξέλλες, όπου συμμετείχαν ο Αλέξης Τσίπρας, η Άνγκελα Μέρκελ, ο Φρανσουά Ολάντ και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, συζητήθηκε ο «οδικός χάρτης» προκειμένου να υπάρξει αποτέλεσμα.

Από το Μαξίμου σημειώνουν ότι η πρόταση της ελληνικής πλευράς είναι ρύθμιση μέχρι το τέλος του μήνα, συμπληρώνοντας ότι:

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν «ακούμε» και άλλες προτάσεις σύντομου χρόνου, προκειμένου στο διάστημα αυτό να προετοιμαστεί η «μεγάλη βιώσιμη συμφωνία».

Οι ίδιες πηγές εξέφρασαν την ετοιμότητα της ελληνικής πλευράς να υποβάλλει αύριο νέο αίτημα για ένα νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και μια ολοκληρωμένη πρόταση μεταρρυθμίσεων βεβαίωσαν από τις Βρυξέλλες.

Ωστόσο, οι τόνισαν πως υπάρχει ευρεία κατανόηση απ’ όλες τις πλευρές ότι ένα τέτοιο πρόγραμμα δεν μπορεί να συμφωνηθεί σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, οπότε υπάρχει η ανάγκη για μια βραχυπρόθεσμη συμφωνία.

Η πρόταση της ελληνικής πλευράς είναι αυτή η συμφωνία να καλύψει τις ανάγκες του τρέχοντος μήνα. Τέλος, οι ίδιες πηγές είπαν ότι ο πρωθυπουργός θα εκθέσει σήμερα στους ομολόγους του κείμενο προτάσεων που θα συνδυάζει τις προτάσεις των θεσμών, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Τέλος στην κυβέρνηση υπενθυμίζουν ότι αύριο συνέρχεται, με teleconference, το Eurogroup προκειμένου να εξετάσει το «κοινό έδαφος».

Η Αθήνα καταθέτει νέο αίτημα στον ESM

Νέα πρόταση λύσης στο μείζον ζήτημα της χρηματοδοτικής ασφυξίας θα καταθέσει η ελληνική πλευρά, όπως έγραψε το newpost.

Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι η Αθήνα θα υποβάλει νέο αίτημα στον ESM για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας και να τεθούν οι βάσεις συζήτησης για ένα πρόγραμμα που θα ξαναβάλει την Ελλάδα σε ομαλότητα.

Επικαιροποιημένες προτάσεις θα υποβληθούν και στο Eurogroup, το οποίο θα εξετάσει το αίτημα που θα υποβληθεί στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Ρευστότητας

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν στο newpost, ότι στο σημερινό Eurogroup υπήρχαν οι ήδη κατατεθειμένες από την περασμένη Δευτέρα προτάσεις, οι οποίες τότε δεν έτυχαν καν επεξεργασίας, εξαιτίας της άρνησης των Υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης να συζητήσουν, επικαλούμενοι το δημοψήφισμα.