Την φιλία και την υποστήριξη της Ελλάδας στον παλαιστινιακό αγώνα επιβεβαίωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς από τη Ραμάλα, όπου πραγματοποιεί την πρώτη του επίσκεψη.

«Είμαστε παλιοί φίλοι και υπήρχε πάντα αμοιβαία αλληλεγγύη μεταξύ μας» δήλωσε ο κ. Κοτζιάς μετά τη συνάντηση με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του, Ριάντ Αλ- Μάλκι, επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα πάντα υποστήριζε τον παλαιστινιακό αγώνα και το δίκαιο αίτημα του παλαιστινιακού λαού για ένα κυρίαρχο, ανεξάρτητο και βιώσιμο κράτος της Παλαιστίνης. Η στήριξή μας συνεχίζεται σήμερα».

Στη Ραμάλα, όπως εξήγησε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, συνεχίστηκαν οι συζητήσεις για την αναβάθμιση των διμερών σχέσεων που είχαν ξεκινήσει στην Αθήνα, αλλά και για την κατάσταση στην περιοχή, για τον αγώνα υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπέρ της ειρήνης, της ευημερίας, της ασφάλειας και της σταθερότητας σε ολόκληρη την περιοχή», καθώς και «για τις εξελίξεις και την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή που είναι προς το κοινό μας συμφέρον».

Η Ελλάδα, είπε ο κ. Κοτζιάς, «υποστηρίζει τη λύση στη βάση των κρατών μεταξύ της Παλαιστίνης και του Ισραήλ, σε όλα τα επίπεδα και σε όλα τα διεθνή φόρα και οργανισμούς», πιστεύει «ότι όλοι έχουν δικαίωμα να καθορίσουν τη δική τους ταυτότητα και να δημιουργήσουν τους δικούς τους θεσμούς». Επίσης «ενθαρρύνει τη συμμετοχή της Παλαιστίνης σε όλες τις συζητήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την ειρηνευτική διαδικασία», «υποστηρίζει τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ειρηνευτική διαδικασία σε αυτή την περιοχή» και εργάζεται για την ανάπτυξη ακόμη καλύτερων διμερών σχέσεων σε όλα τα ζητήματα και τους τομείς.

«Έχουμε» τόνισε ο κ. Κοτζιάς «κοινά συμφέροντα, κοινό παρελθόν αλλά και κοινό μέλλον για την υπεράσπιση αυτών των κοινών συμφερόντων».

Τέλος ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τη χαρά του για τη συνάντηση με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Αμπούς Αμπάς κατά την οποία, όπως ανακοίνωσε, θα του παραδώσει την επίσημη πρόσκληση της ελληνικής κυβέρνησης και του Έλληνα Προέδρου της Δημοκρατίας.