current views are: 6

7 Ιουλίου 2015
Δημοσίευση20:18

Στις 12 Ιουλίου τελειώνει ο χρόνος οριστικά – Ανοιχτό και το σενάριο Grexit

Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης για την Ελλάδα.

Δημοσίευση 20:18’
αρθρο-newpost

Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης για την Ελλάδα.

Τελεσίγραφο προς την ελληνική κυβέρνηση για συμφωνία έως τη νέα Σύνοδο Κορυφής των 28 ηγετών της Ε.Ε. απηύθηναν ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ζητώντας λεπτομερείς προτάσεις από την Αθήνα, αφήνοντας όλα τα σενάρια ανοιχτά, ακόμα και του Grexit.

«Μετά το δημοψήφισμα, ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να παρουσιάσει ένα νέο πρόγραμμα. Συμφωνήσαμε να εξετάσουμε μία λύση βάση κοινών κανόνων και αρχών» ανέφερε ο κ. Τουσκ και τόνισε ότι «μέχρι τις 9 Ιουλίου η κυβέρνηση θα παρουσιάσει μία ευρεία και λεπτομερή ατζέντα μεταρρυθμίσεων».  

Και πρόσθεσε:

Κάλεσα όλους τους ηγέτες να βρουν μία συναίνεση. Εάν αυτό δεν συμβεί, θα υπάρξει το τέλος των διαπραγματεύσεων, με ό,τι αυτό σημαίνει. 

Εάν κάποιος έχει την ψευδαίσθηση πως η χρεοκοπία της Ελλάδας και των τραπεζών της θα είναι απλή, κάνει λάθος. Έχουμε πέντε ημέρες για να βρούμε λύση. Την Κυριακή, στη Σύνοδο Κορυφής θα είναι η καταληκτική ημερομηνία.

Ο κ. Τουσκ δήλωσε ακόμη ότι «αποφασίσαμε πως χρειαζόμαστε δύο πλαίσια για τη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το μαύρο σενάριο, τη μη επίτευξη συμφωνίας. Βεβαίως αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί να συζητήσουμε τις συνέπειες για το σύνολο της ΕΕ. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε τις απόψεις όλων όσων εμπλέκονται και εάν θα χρειαστεί να σταλεί ανθρωπιστική βοήθεια. Είναι κρίσιμη στιγμή για την ιστορία της ΕΕ». 

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, από την πλευρά του είπε: «εγώ θα ήθελα η ελληνική κυβέρνηση, έως την Παρασκευή το πρωί, η κυβέρνηση να παρουσιάσει πειστικά τις προτάσεις της».

Συνέχισε, λέγοντας ότι «σήμερα η κυβέρνηση δεν ήταν εφικτό να παρουσιάσει τις προτάσεις της. Είχα πει πως ένα “όχι” στην Ελλάδα, σε ένα ερώτημα που δεν ετίθετο πλέον θα αποδυνάμωνε τη θέση της χώρας. Κάτι που πράγματι σήμερα συνέβη. Μέχρι την Κυριακή θα δούμε σε ποια λύση θα κατευθυνθούμε». Και πρόσθεσε:

Δεν αποκλείω κανένα σενάριο….

Ο κ. Γιουνκέρ συνέχισε λέγοντας ότι «η κατάσταση της Ελλάδας έχει επιπτώσεις σε άλλες χώρες της ΕΕ που δεν είναι στο ευρώ. Η Κομισιόν είναι έτοιμη για όλα, έχουμε εξετάσει λεπτομερώς το σενάριο για Grexit. Θα δούμε πως μπορούμε να δράσουμε για να βοηθήσουμε την Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη».

Και απάντησε, ενοχλημένος:

Απορρίπτω τις κατηγορίες που ακούστηκαν στην εκστρατεία πριν από το δημοψήφισμα. Όμως η κυβέρνηση να μας πει πού το πάει.  

«Είπα στην κυβέρνηση και το ήξερε και ο πρωθυπουργός ότι έχουμε κάθε διάθεση να συζητήσουμε το θέμα του χρέους τον Οκτώβριο» συμπλήρωσε.

 

 


σχετικα αρθρα