Λεπτομερείς προτάσεις της Ελλάδας μέχρι την Πέμπτη αναμένουν οι ευρωπαίοι ηγέτες, όπως δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής, τονίζοντας ότι «χρειαζόμαστε ένα νέο πολυετές πρόγραμμα για την Ελλάδα».

«Ύστερα από τις συζητήσεις, θεωρούμε πως δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Υπάρχει η βούληση από όλους να προστατεύσουμε το ευρώ. Λάβαμε σοβαρά υπόψην το ότι ο κ. Τσίπρας θα υποβάλει αίτημα για νέο πρόγραμμα και θα το συζητήσουμε ώστε να δούμε εάν θα υπάρχει βάση για διαπραγματεύσεις» τόνισε και πρόσθεσε: 

Περιμένουμε τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης μέχρι την Πέμπτη. Πρέπει να είναι λεπτομερείς. Πρέπει να έχουμε ένα πολυετές πρόγραμμα. Πρέπει να μπει η Ελλάδα σε μία πολυετή κατάσταση.  

Η καγκελάριος τόνισε ότι «πρέπει να ζητήσουμε από τη Bundestag εντολή για να αρχίσουμε τις διαπραγματεύσεις. Είπαμε να βρεθούν οι αρχηγοί κρατών και κυβέρνησεων των 28 μελών της ΕΕ. Μιλάμε για ένα θέμα που έχει επιπτώσεις για όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ. Αυτό καταδεικνύει πως υπάρχουν ελάχιστες ημέρες για το πως θα πάμε παρακάτω».

Η κυρία Μέρκελ τόνισε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σεβόμαστε ένα δημοψήφισμα, αλλά υπάρχουν ακόμα 18 κράτη – μέλη. Και η απόφαση για το ευρώ είναι απόφαση 19 κρατών».  

Kαι υπογράμμισε:

Χρειαζόμαστε ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα. Τότε η Ελλάδα δεν ήθελε ένα νέο πρόγραμμα. Εκεί θα περιλαμβάνονται τόσο αυτά που συζητήθηκαν καθώς και νέες προτάσεις από την πλευρά της Ελλάδας. Θέλουμε τους θεμέλιους λίθους από την Ελλάδα ώστε να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση σε βάθος. Οι απαιτήσεις των άλλων όχι μόνο έχουν περιοριστεί από το δημοψήφισμα, αλλά έγιναν πιο πιεστικές.   

Ένα πρόγραμμα – γέφυρα δεν έπαιξε κανέναν ρόλο σε αυτά που είπαμε σήμερα. Επικεντρωθήκαμε σε κάτι που θα πρέπει να έχει βάθος χρόνου. Τότε εάν το έχουμε αυτό, μπορούμε να συνεχίσουμε τη συζήτηση για το μεσοπρόθεσμο.

Ο κ. Τουσκ είπε ότι υπάρχουν πολλά κράτη που δεν ανήκουν στην ευρωζώνη και θέλουν να συζητήσουν την κατάσταση. Και εγώ αυτό το σέβομαι και για αυτό το λόγο συναίνεσα να υπάρχει Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ. Για αυτό πρέπει να ακούσουμε και τους 28.  

«Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι διαβεβαίωσε τους ηγέτες των κρατών μελών της ευρωζώνης ότι ο θεσμός θα κάνει ό,τι είναι αναγκαίο ώστε οι ελληνικές τράπεζες να παραμείνουν επαρκώς χρηματοδοτημένες έως τουλάχιστον τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ την Κυριακή, στην οποία θα επιδιωχθεί η σύναψη μιας συμφωνίας για ένα νέο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας», δήλωσε η καγκελάριος.

Τόνισε ότι δεν είναι υπερβολικά αισιόδοξη για το ενδεχόμενο να υπάρξει λύση ως την Κυριακή, αλλά τόνισε ότι η χθεσινή σύνοδος συγκλήθηκε «διότι θεωρούμε ότι η κατάσταση είναι πολύ επικίνδυνη».

Ερωτηθείσα εάν η Ελλάδα υπάρχει ενδεχόμενο να αναγκαστεί να βγει από την ευρωζώνη σε περίπτωση που οι προτάσεις της ελληνικές κυβέρνησης για μεταρρυθμίσεις δεν κριθούν πειστικές από τους εταίρους της, η Μέρκελ είπε ότι στη σύνοδο της Κυριακής θα αποφασιστεί εάν θα αρχίσουν διαπραγματεύσεις για ένα νέο, διετές πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Οι ηγέτες δεν συζήτησαν την ιδέα της δημιουργίας παράλληλου νομίσματος στην Ελλάδα, είπε ακόμη η Μέρκελ.

Η Μέρκελ είπε ότι η ευρωζώνη είναι έτοιμη να εκπληρώσει τη δέσμευσή της το 2012 να εξετάσει την ελάφρυνση του κρατικού χρέους της Ελλάδας, εάν εκπληρώσει τους όρους, αλλά δεν τίθεται ζήτημα κουρέματος χρέους, που όπως τόνισε θα ήταν παράνομο βάσει της Συνθήκης της ΕΕ.