«Αν δεν υπάρξει συμφωνία θα είναι βαριές οι συνέπειες» προειδοποίησε την Ελλάδα ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, αμέσως μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης.

«Το διακύβευμα είναι η θέση της Ελλάδας στην ΕΕ και την ευρωζώνη. Η Γαλλία θέλει την Ελλάδα στην ευρωζώνη. Η απάντηση ανήκει στην Ελλάδα. Μιλώ για το τι θέλουν τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα. Η πρόταση πρέπει να γίνει. Στη συνέχεια πρέπει οι προτάσεις πρέπει να αποσαφηνιστούν. Το Eurogroup θα εξετάσει τις προτάσεις της Ελλάδας το Σάββατο και στη συνέχεια θα υπάρξει συνάντηση Κορυφής την Κυριακή» είπε και υπογράμμισε: 

Το διακύβευμα είναι: Εάν η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη. Και αυτό είναι θέμα Ευρωπαϊκό, τι μπορεί να δώσει η ΕΕ στους πολίτες. Ισχύουν τρεις αρχές: Η υπευθυνότητα, η αλληλεγγύη και η ταχύτητα. Έχουν παρέλθει τρεις μήνες συζητήσεων, αλλά σήμερα δεν υπάρχει πια χρόνος για χάσιμο.  

Ο κ. Ολάντ υπογράμμισε ότι «αυτό που κρατώ είναι πως δεν υπήρξε απόφαση. Εξετάσαμε την κατάσταση μετά το δημοψήφισμα. Θεωρώ εφικτή μία συμφωνία, αλλά θα πρέπει να μη χαθεί χρόνος. Πρέπει να υπάρξει λήψη αποφάσεων, ανάληψη ευθύνης και σαφές χρονοδιάγραμμα. Δεν ήταν σήμερα η στιγμή των αποφάσεων, αλλά το χρονοδιάγραμμα που θα πρέπει να ακολουθηθεί. Εναπόκειται και στην ελληνική πλευρά, ώστε η Ευρώπη να υπάρξει προτάσσοντας τις αξίες της».

Ο γάλλος πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι «πρέπει να είναι ένα διετές πρόγραμμα. Ας μην επανερχόμαστε σε επίπεδο Συνόδου Κορυφής στο θέμα στήριξης της Ελλάδας. Πρέπει να υπάρξει ένα πρόγραμμα που θα προτάσσει την ανάπτυξη. Η προοπτική της διετίας θα έχει και μία βοήθεια με όρους και για να γίνει αυτό το σχήμα, θα προηγηθεί ένα Eurogroup που θα προηγηθεί επ' αυτού. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία, οι συνέπειες είναι σοβαρές, πρέπει να διατηρήσουμε μία εναλλακτική. Δεν δουλεύουμε πάνω σε αυτό, αλλά πρέπει να το σκεφτούμε. Για αυτό και η σπουδαιότητα για την υλοποίηση μίας συμφωνίας».  

Υπογράμμισε δε ότι «είμαστε σε μία κρίσιμη περίοδο. Δεν είναι πια δυνατό να παρατείνουμε το παλιό πρόγραμμα και το καινούργιο πρόγραμμα πρέπει να καθοριστεί. Αύριο η γαλλική Βουλή θα συζητήσει τη θέση της Ελλάδας στην ευρωζώνη».