Αποφασισμένος για την επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους είναι ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, όπως τόνισε και στις δηλώσεις του στον απόηχο του μαραθωνίου επαφών που είχε στις Βρυξέλλες όπως και των αυστηρών μηνυμάτων από τους Ευρωπαίους.

«Η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε σήμερα, τόσο στο Eurogroup, όσο και στη Σύνοδο των ηγετών της Ευρωζώνης, τις ελληνικές προτάσεις, έτσι όπως διαμορφώθηκαν ως εθνική στρατηγική από το χθεσινό Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας υπογραμμίζοντας ότι «βασική κατεύθυνση μια συμφωνία κοινωνικά δίκαιη και οικονομικά βιώσιμη για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρωζώνη».

«Η διαδικασία θα είναι γρήγορη, θα είναι ταχύτατη. Ξεκινά από τις επόμενες ώρες με στόχο να έχουμε καταλήξει μέχρι τέλος της εβδομάδας, το αργότερο» ανέφερε. 

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η Σύνοδος Κορυφής για την πρόταση, που ουσιαστικά αποτελεί το «κοινό έδαφος» που λαμβάνει υπόψη το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, τις κοινές θέσεις των πολιτικών αρχηγών και τις προτάσεις των θεσμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newpost, η πρόταση που έχει συζητηθεί είναι μια μικρή προ-ρύθμιση 40 ημερών για να λυθούν οι άμεσες ανάγκες στη χώρα και το διετές πρόγραμμα.

Οι κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι «τo δημοψήφισμα, με ευθύνη συγκεκριμένων συστημάτων, γινόταν πάνω στο ερώτημα "ευρώ ή δραχμή". Μάλιστα υποστήριζαν ότι αν βγει «όχι» αυτομάτως η χώρα θα έβγαινε από το ευρώ και θα είχε ως νόμισμα τη δραχμή! Αυτό σήμερα δεν υφίσταται. Όλοι συζητούν αν θα βρεθεί λύση, ποιά θα είναι αυτή η λύση και πότε θα οριστικοποιηθεί».

Η δήλωση του Ντόναλντ Τουσκ είναι χαρακτηριστική του κλίματος που επικράτησε στις συζητήσεις  που δεν αφορά μόνο  την Ελλάδα. Έκανε σαφή αναφορά στις ευρύτερες γεωπολιτικές συνέπειες που θα είχε μια ρήξη χαρακτηρίζοντας αφελή όποιον δεν το καταλαβαίνει, σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Και προσθέτουν ότι η πρόταση που απορρίφθηκε από το δημοψήφισμα προέβλεπε πακέτο προαπαιτουμένων για χρηματοδότηση μόλις 5 μηνών, νέα προαπαιτούμενα μετά, ενώ δεν υπήρχε καμιά πρόβλεψη για το χρέος

«Σήμερα συζητείται η ελληνική πρόταση για πρόγραμμα δύο χρόνων με κοινές προαπαιτούμενες δράσεις -που δεν θα χρειάζεται κάθε τόσο να αλλάζουν ή να προστίθενται καινούργια-, μπήκε στο τραπέζι το θέμα του χρέους, το αναπτυξιακό πακέτο και, βεβαίως, η χρηματοδότηση του προγράμματος» επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.

«Είναι, πλέον, εφικτή μια βιώσιμη λύση και όλα θα κριθούν μέχρι το Σαββατοκύριακο. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχουν ισχυρές αντιδράσεις από χώρες που από την αρχή ήταν αρνητικές» επισημαίνουν, υπενθυμίζοντας ότι την Κυριακή θα ξανασυναντηθούν οι ηγέτες.