current views are: 4

7 Ιουλίου 2015
Δημοσίευση21:53

Μέρκελ: Πολυετές πρόγραμμα για την Ελλάδα – Ολάντ: Δεν υπάρχει χρόνος

Σαφή μηνύματα για συμφωνία μέχρι την Κυριακή έστειλαν μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις δηλώσεις τους η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

Δημοσίευση 21:53’
αρθρο-newpost

Σαφή μηνύματα για συμφωνία μέχρι την Κυριακή έστειλαν μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις δηλώσεις τους η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

Σαφή μηνύματα για συμφωνία μέχρι την Κυριακή έστειλαν μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις δηλώσεις τους η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

Τόσο η γερμανίδα καγκελάριος, όσο και ο γάλλος πρόεδρος έκαναν σαφείς νύξεις για «σχέδιο Β» σε περίπτωση μη συμφωνίας, μίλησαν για την ανάγκη να υπάρξει ταχύτητα από πλευράς κυβέρνησης στην κατάθεση των προτάσεών της, αλλά και για νέο πρόγραμμα με δάνειο – γέφυρα το οποίο θα περιλαμβάνει σαφή προαπαιτούμενα.  

Μέρκελ: H Ελλάδα χρειάζεται πολυετές πρόγραμμα

«Ύστερα από τις συζητήσεις, θεωρούμε πως δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Υπάρχει η βούληση από όλους να προστατεύσουμε το ευρώ. Λάβαμε σοβαρά υπόψη το ότι ο κ. Τσίπρας θα υποβάλει αίτημα για νέο πρόγραμμα και θα το συζητήσουμε ώστε να δούμε εάν θα υπάρχει βάση για διαπραγματεύσεις» τόνισε η Άνγκελα Μέρκελ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε και πρόσθεσε:

Περιμένουμε τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης μέχρι την Πέμπτη. Πρέπει να είναι λεπτομερείς. Πρέπει να έχουμε ένα πολυετές πρόγραμμα.

Η καγκελάριος τόνισε ότι «πρέπει να ζητήσουμε από τη Bundestag εντολή για να αρχίσουμε τις διαπραγματεύσεις. Είπαμε να βρεθούν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 28 μελών της ΕΕ. Μιλάμε για ένα θέμα που έχει επιπτώσεις για όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ. Αυτό καταδεικνύει πως υπάρχουν ελάχιστες ημέρες για το πως θα πάμε παρακάτω».

Η Άνγκελα Μέρκελ τόνισε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σεβόμαστε ένα δημοψήφισμα, αλλά υπάρχουν ακόμα 18 κράτη – μέλη. Και η απόφαση για το ευρώ είναι απόφαση 19 κρατών».

Και υπογράμμισε:

Χρειαζόμαστε ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα. Τότε η Ελλάδα δεν ήθελε ένα νέο πρόγραμμα. Εκεί θα περιλαμβάνονται τόσο αυτά που συζητήθηκαν καθώς και νέες προτάσεις από την πλευρά της Ελλάδας. Θέλουμε τους θεμέλιους λίθους από την Ελλάδα ώστε να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση σε βάθος. Οι απαιτήσεις των άλλων όχι μόνο έχουν περιοριστεί από το δημοψήφισμα, αλλά έγιναν πιο πιεστικές.

Ένα πρόγραμμα – γέφυρα δεν έπαιξε κανέναν ρόλο σε αυτά που είπαμε σήμερα. Επικεντρωθήκαμε σε κάτι που θα πρέπει να έχει βάθος χρόνου. Τότε εάν το έχουμε αυτό, μπορούμε να συνεχίσουμε τη συζήτηση για το μεσοπρόθεσμο.

Ο κ. Τουσκ είπε ότι υπάρχουν πολλά κράτη που δεν ανήκουν στην ευρωζώνη και θέλουν να συζητήσουν την κατάσταση. Και εγώ αυτό το σέβομαι και για αυτό το λόγο συναίνεσα να υπάρχει Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ. Για αυτό πρέπει να ακούσουμε και τους 28.

Η Μέρκελ είπε ότι η ευρωζώνη είναι έτοιμη να εκπληρώσει τη δέσμευσή της το 2012 να εξετάσει την ελάφρυνση του κρατικού χρέους της Ελλάδας, εάν εκπληρώσει τους όρους, αλλά δεν τίθεται ζήτημα κουρέματος χρέους, που όπως τόνισε θα ήταν παράνομο βάσει της Συνθήκης της ΕΕ.

Είπε ακόμα πως ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι διαβεβαίωσε τους ηγέτες των κρατών μελών της ευρωζώνης ότι ο θεσμός θα κάνει ό,τι είναι αναγκαίο ώστε οι ελληνικές τράπεζες να παραμείνουν επαρκώς χρηματοδοτημένες έως τουλάχιστον τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την Κυριακή.

Oλάντ: Η βραχυπρόθεσμη στήριξη θα είναι υπό όρους

«Το διακύβευμα είναι η θέση της Ελλάδας στην ΕΕ και την ευρωζώνη. Η Γαλλία θέλει την Ελλάδα στην ευρωζώνη» σημείωσε από την πλευρά του ο Φρανσουά Ολάντ.

«Η απάντηση ανήκει στην Ελλάδα. Μιλώ για το τι θέλουν τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα. Η πρόταση πρέπει να γίνει. Στη συνέχεια πρέπει οι προτάσεις πρέπει να αποσαφηνιστούν. Το Eurogroup θα εξετάσει τις προτάσεις της Ελλάδας το Σάββατο και στη συνέχεια θα υπάρξει συνάντηση Κορυφής την Κυριακή» συνέχισε και υπογράμμισε: 

Το διακύβευμα είναι: Εάν η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη. Και αυτό είναι θέμα Ευρωπαϊκό, τι μπορεί να δώσει η ΕΕ στους πολίτες. Ισχύουν τρεις αρχές: Η υπευθυνότητα, η αλληλεγγύη και η ταχύτητα. Έχουν παρέλθει τρεις μήνες συζητήσεων, αλλά σήμερα δεν υπάρχει πια χρόνος για χάσιμο.  

Ο κ. Ολάντ υπογράμμισε ότι «αυτό που κρατώ είναι πως δεν υπήρξε απόφαση. Εξετάσαμε την κατάσταση μετά το δημοψήφισμα. Θεωρώ εφικτή μία συμφωνία, αλλά θα πρέπει να μη χαθεί χρόνος. Πρέπει να υπάρξει λήψη αποφάσεων, ανάληψη ευθύνης και σαφές χρονοδιάγραμμα. Δεν ήταν σήμερα η στιγμή των αποφάσεων, αλλά το χρονοδιάγραμμα που θα πρέπει να ακολουθηθεί. Εναπόκειται και στην ελληνική πλευρά, ώστε η Ευρώπη να υπάρξει προτάσσοντας τις αξίες της».

Ο γάλλος πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι «πρέπει να είναι ένα διετές πρόγραμμα. Ας μην επανερχόμαστε σε επίπεδο Συνόδου Κορυφής στο θέμα στήριξης της Ελλάδας. Πρέπει να υπάρξει ένα πρόγραμμα που θα προτάσσει την ανάπτυξη. Η προοπτική της διετίας θα έχει και μία βοήθεια με όρους και για να γίνει αυτό το σχήμα, θα προηγηθεί ένα Eurogroup που θα προηγηθεί επ’ αυτού. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία, οι συνέπειες είναι σοβαρές, πρέπει να διατηρήσουμε μία εναλλακτική. Δεν δουλεύουμε πάνω σε αυτό, αλλά πρέπει να το σκεφτούμε. Για αυτό και η σπουδαιότητα για την υλοποίηση μίας συμφωνίας».

Υπογράμμισε δε ότι «είμαστε σε μία κρίσιμη περίοδο. Δεν είναι πια δυνατό να παρατείνουμε το παλιό πρόγραμμα και το καινούργιο πρόγραμμα πρέπει να καθοριστεί. Αύριο η γαλλική Βουλή θα συζητήσει τη θέση της Ελλάδας στην ευρωζώνη».  


σχετικα αρθρα