«Συμφωνία για νέο πρόγραμμα έως την Κυριακή ή έξοδος από την Ευρωζώνη». Αυτό ήταν το μήνυμα-τελεσίγραφο των Ευρωπαίων προς την ελληνική κυβέρνηση στις δύο χθεσινές δραματικές συνεδριάσεις στις Βρυξέλλες, αυτές του Eurogroup αλλά και της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης.

Οι εταίροι κάλεσαν την Αθήνα να καταθέσει άμεσα τις μεταρρυθμιστικές προτάσεις της και πιο συγκεκριμένα, μέχρι την Παρασκευή, δίνοντας ως καταληκτική ημερομηνία την Κυριακή 12 Ιουλίου, οπότε και θα συνεδριάσουν οι 28 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, στις δηλώσεις τους, μετά τη Σύνοδο ήταν ιδιαίτερα σκληροί αφού μίλησαν ανοιχτά για Grexit. Ο κ. Τουσκ είπε χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το μαύρο σενάριο, τη μη επίτευξη συμφωνίας» συμπληρώνοντας ότι «αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί να συζητήσουμε τις συνέπειες για το σύνολο της ΕΕ. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε τις απόψεις όλων όσων εμπλέκονται και εάν θα χρειαστεί να σταλεί ανθρωπιστική βοήθεια. Είναι κρίσιμη στιγμή για την ιστορία της ΕΕ».

Σε εξίσου δραματικούς τόνους ο κ. Γιουνκέρ είπε «δεν αποκλείω κανένα σενάριο» προσθέτοντας ότι «η Κομισιόν είναι έτοιμη για όλα, έχουμε εξετάσει λεπτομερώς το σενάριο για Grexit. Θα δούμε πως μπορούμε να δράσουμε για να βοηθήσουμε την Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη». Συνέχισε δε την επίθεση προς την Αθήνα, λέγοντας «απορρίπτω τις κατηγορίες που ακούστηκαν στην εκστρατεία πριν από το δημοψήφισμα. Όμως η κυβέρνηση να μας πει πού το πάει».

Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επισήμανε ότι «περιμένουμε λεπτομερείς προτάσεις από την Ελλάδα. Η Ελλάδα πρέπει να καταθέσει την πλήρης πρότασή της την Πέμπτη, για να γίνουν οι αξιολογήσεις», ενώ επανέλαβε ότι πρέπει να υπάρξει «ένα πολυετές πρόγραμμα». Προειδοποίησε ακόμη ότι «την Κυριακή θα υπάρξει Σύνοδος Κορυφής με τη συμμετοχή και των 28 κρατών της ΕΕ γιατί το αποτέλεσμα θα έχει επιπτώσεις σε όλους».

«Το διακύβευμα είναι η θέση της Ελλάδας στην ΕΕ και την ευρωζώνη. Η Γαλλία θέλει την Ελλάδα στην ευρωζώνη» σημείωσε από την πλευρά του ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. «Θεωρώ εφικτή μία συμφωνία, αλλά θα πρέπει να μη χαθεί χρόνος. Πρέπει να υπάρξει λήψη αποφάσεων, ανάληψη ευθύνης και σαφές χρονοδιάγραμμα. Δεν ήταν σήμερα η στιγμή των αποφάσεων, αλλά το χρονοδιάγραμμα που θα πρέπει να ακολουθηθεί. Εναπόκειται και στην ελληνική πλευρά, ώστε η Ευρώπη να υπάρξει προτάσσοντας τις αξίες της» είπε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για διετές πρόγραμμα, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, αν υπάρξει συμφωνία για ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, να υπάρξει και μια συμφωνία μικρής διαρκείας, που υπό όρους θα μπορούσε να καλύψει τις άμεσες ανάγκες στην Ελλάδα. 

«Θα περιμένουμε μέχρι την Κυριακή, όπου θα υπάρξει ακόμη μία Σύνοδος Κορυφής των 28 κρατών-μελών της ΕΕ τις προτάσεις της Ελλάδας» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, ο οποίος ανέφερε ότι ελπίζει σε happy end. «Ελπίζω ότι αυτή θα μπορούσε να ήταν η τελευταία συνάντηση για την Ελλάδα. Πιστεύω ότι όχι μόνο πρόκειται για μία επείγουσα κατάσταση με την Ελλάδα, αλλά και για όλη την Ευρώπη», σημείωσε/

«Εάν δεν υπάρξει συμφωνία, τότε είναι σαφές ότι δεν μπορούμε να παρατείνουμε άλλο την κατάσταση και ότι η Κυριακή είναι ημέρα αποφάσεων. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία, τότε θα υπάρξει προετοιμασία για ένα σχέδιο Β», δήλωσε ο αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν.

Μετά το εκβιαστικό δίλημμα, το χρονοδιάγραμμα των εξελίξεων είναι πλέον ξεκάθαρο και έχει δύο δρόμους: Νέο μνημόνιο με σκληρά μέτρα ή ρήξη...