current views are: 8

8 Ιουλίου 2015
Δημοσίευση05:58

Τσίπρας: Θέλουμε συμφωνία που θα δίνει σήμα οριστικής διεξόδου από την κρίση

Στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο μίλησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Δημοσίευση 05:58’
αρθρο-newpost

Στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο μίλησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο μίλησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιχειρώντας να αποσαφηνίσει το πλαίσιο των προτάσεων της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και την ερμηνεία του δημοψηφίσματος.  

Ο πρωθυπουργός ωστόσο διευκρίνισε ότι στόχος της ελληνικής πλευράς είναι μια συμφωνία που θα δίνει σήμα οριστικής διεξόδου από την κρίση.

«Γενναία απόφαση του ελληνικού λαού»

«Τιμή μου να μιλάω εδώ σε μια κρίσιμη στιγμή για την Ελλάδα. Βρίσκομαι εδώ μετά την ισχυρή ετυμηγορία του ελληνικού λαού που μας έδωσε εντολή να ενισχύσουμε τις προσπάθειές μας για μια οικονομικά βιώσιμη λύση χωρίς τα λάθη του παρελθόντος, χωρίς την αέναη λιτότητα που εγκλωβίζει την κοινωνία» δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

Όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός σχετικά με το δημοψήφισμα, «Σε συνθήκες δύσκολες και τρομοκράτησης ο ελληνικός λαός αποφάσισε και η γενναία απόφαση του δεν αποτελεί εντολή ρήξης με την Ευρώπη. Αλλά να επιστρέψουμε στις βασικές αρχές της Ευρώπης. Η ΕΕ ή θα είναι δημοκρατική ή θα έχει τεράστιες δυσκολίες να επιβιώσει». 

Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη για αυτά που έγιναν 5 μήνες, ωστόσ για τα αδιέξοδα της Ευρώπης δεν ευθύνονται αυτοί οι πέντε μήνες, αλλά τα τελευταία πέντε χρόνια, σημείωσε.

Στόχος μια συμφωνία που θα προβλέπει αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Η πρόταση που καταθέτουμε στους εταίρους περιέχει αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις και αίτημα για επαρκή κάλυψη για τις μεσοπρόθεσμες ανάγκες της χώρας. Η καταπολέμηση της ανεργίας και η ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας. Το αίτημά μας αφορά και στο να γίνει διάλογος για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Δεν μπορεί να υπάρχουν θέματα ταμπού. Σήμερα στέλνουμε αίτημα στο ESM. Ελπίζω ότι θα καταφέρουμε να ανταποκριθούμε στις κρίσιμες συγκυρίες που διανύουμε. 

Ωστόσο, τόνισε, ότι οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης δεν έχουν στόχο να επιβαρύνουν τον ευρωπαίο φορολογούμενο και τα χρήματα που δόθηκαν τα προηγούμενα χρόνια δεν κατέληξαν στον ελληνικό λαό, αλλά στις τράπεζες. 

Τα… μέτρα

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι και παλαιότερα δεν είχαν αποπληρωθεί δόσεις εκατ. ευρώ διότι τα προγράμματα δεν έχουν την απαιτούμενη συναίνεση. 

«Δεν είμαι από τους πολιτικούς που ισχυρίζονται ότι για όλα τα δεινά φταίνε οι ξένοι. Η χώρα μου έφτασε στα όρια της χρεοκοπίας. Οι παλαιότερες κυβερνήσεις ενίσχυσαν το πελατειακό κράτος και άφησαν την φοροδιαφυγή ανεξέλεγκτη. Επίσης καμιά από τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις δεν βοήθησε και καμία μεταρρύθμιση δεν τα έβαλε με το τρίγωνο διαπλοκής στη χώρα μας ούτε βελτίωσε τη λειτουργία της κρατικής μηχανής. Και πάλι όμως αυτές οι προτάσεις βρίσκονται στο προσκήνιο.» επεσήμανε.

Πάταξη φοροδιαφυγής, εκσυγχρονισμός κρατικού μηχανισμού ήταν οι μεταρρυθμίσεις που πρόταξε ο κ. Τσίπρας στην ομιλία του, ενώ χαρακτήρισε το ελληνικό πρόβλημα, ευρωπαικό που απαιτεί ευρωπαική λύση στο πλαίσιο μια ενωμένης ΕΕ. «Αυτή την ώρα καλούμαστε να βρούμε ένα γόνιμο συνδυασμό για να αποφύγουμε την ιστορική ρήξη. Είμαστε έτοιμοι όλοι και θα αναλάβουμε την ιστορική μας ευθύνη» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Το πείραμα δεν πέτυχε

«Η πατρίδα μου έχει μετατραπεί σε ένα πειραματικό εργαστήριο λιτότητας. Το πείραμα όμως αυτό απέτυχε», είπε ο έλληνας πρωθυπουργός.

«Η Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια, ο ελληνικός λαός έκανε μια πρωτοφανή προσπάθεια προσαρμογής. Αυτή η προσπάθεια έχει εξαντλήσει τις αντοχές του ελληνικού λαού. Βεβαίως, παρόμοια προσπάθεια δεν έγινε μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες και σέβομαι απολύτως την προσπάθεια άλλων λαών να αντεπεξέλθουν και κυβερνήσεων να αποφασίσουν σκληρά και δύσκολα μέτρα. Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες εφαρμόστηκαν προγράμματα λιτότητας. Όμως πουθενά αυτά τα προγράμματα δεν ήταν τόσο σκληρά και τόσο μεγάλης διάρκειας όσο ήταν στην Ελλάδα», είπε ο Α. Τσίπρας.

«Δεν θα ήταν υπερβολή να πω ότι η πατρίδα μου έχει μετατραπεί τα τελευταία πέντε χρόνια σε ένα πειραματικό εργαστήριο λιτότητας, το πείραμα όμως πρέπει όλοι να παραδεχθούμε ότι δεν πέτυχε. Τα πέντε αυτά χρόνια η ανεργία εκτοξεύτηκε στα ύψη, η φτώχεια εκτοξεύτηκε στα ύψη, η κοινωνική περιθωριοποίηση διευρύνθηκε, το ίδιο διευρύνθηκε και το δημόσιο χρέος. Που πριν ξεκινήσουν τα προγράμματα ήταν στο 120% του ΑΕΠ και σήμερα βρίσκεται στο 180% του ΑΕΠ. Και σήμερα η πλειοψηφία του ελληνικού λαού, ανεξάρτητα από τις εκτιμήσεις μας, αυτή είναι η πραγματικότητα και πρέπει να τη δεχθούμε, η πλειοψηφία του ελληνικού λαού αισθάνεται πως δεν έχει άλλη επιλογή από το να διεκδικήσει να απελευθερωθεί από αυτή την αδιέξοδη πορεία. Και αυτή την επιθυμία εκπεφρασμένη με τον πιο άμεσο και δημοκρατικό τρόπο, καλούμαστε ως κυβέρνηση να υλοποιήσουμε. 

Υπενθυμίζεται ότι, η ομιλία του πρωθυπουργού έγινε στο πλαίσιο συζήτησης για τις μελλοντικές εξελίξεις στην Ελλάδα, με φόντο τη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης.

Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία του κ. Τσίπρα


σχετικα αρθρα