Μέχρι την Πέμπτη, όπως ανακοίνωσε η Μέρκελ, έχουμε το περιθώριο να υποβάλλουμε νέες, λεπτομερείς προτάσεις για ένα τρίτο πρόγραμμα, ώστε να εξεταστούν από τους εταίρους- δανειστές και την Κυριακή να ληφθεί η μεγάλη απόφαση: Να παραμείνουμε στο ευρώ ή να επιστρέψουμε (με Grexit) στη δραχμή. Οι εταίροι, δήλωσαν για πρώτη φορά ανοιχτά ότι το Plan B είναι ήδη έτοιμο.   

Δεν έχει νόημα να αναφέρουμε (εδώ) λεπτομερώς τι ακριβώς είπε η Μέρκελ, ο Ολάντ, ο Γιούνκερ και ο Τουσκ. Λεπτομέρειες θα διαβάσετε σε άλλα ρεπορτάζ. Το νόημα είναι το προαναφερόμενο. Το βράδυ της Κυριακής, θα κριθεί το μέλλον της Ελλάδας. Και ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει το μεγάλο ραντεβού με την ιστορία. 

Χθες, ο Πρωθυπουργός, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την έκβαση των διαπραγματεύσεων, αλλά και σταθερά προσανατολισμένος την εξεύρεση βιώσιμης και κοινωνικά δίκαιης λύσης.  

Στενοί του συνεργάτες, διαβεβαιώνουν ότι ο προσανατολισμός του Αλέξη Τσίπρα είναι σταθερά ευρωπαϊκός. Την ίδια διαβεβαίωση έχουν λάβει από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό θεσμικοί παράγοντες που συνομιλούν μαζί του. Δεν έχουμε λόγο να αμφισβητήσουμε την ειλικρίνειά του. Δεν περνά από το μυαλό μας ότι στα σαράντα του χρόνια φιλοδοξεί να καταγραφεί ως ο πρωθυπουργός που οδήγησε τη χώρα στη δραχμή. Ούτε μπορούμε να υιοθετήσουμε ιστορίες συνομωσίας για κρυφές ατζέντες και απόκρυφες σκέψεις. 

Όλοι γνωρίζουν ότι η νέα συμφωνία θα εμπεριέχει σκληρά μέτρα. Η καταστροφή της ελληνικής οικονομίας δεν είναι μακριά. Ή μάλλον- όσο σκληρό και αν ακούγεται, είναι τόσο μακριά όσο το σκοτάδι: κλείνεις τα μάτια και το βλέπεις.  

Ο Α. Τσίπρας προ ολίγων ημερών κέρδισε το δημοψήφισμα με εκκωφαντικό ποσοστό. Οι πολίτες έδειξαν ότι τον εμπιστεύονται. Είναι ο μοναδικός που έχει την πολιτική δύναμη να υπογράψει μια συμφωνία και να πείσει ότι αυτή ήταν η καλύτερη που θα μπορούσε να επιτευχθεί.  

Ταυτοχρόνως, έχει και τη σύμφωνη γνώμη της συντριπτικής πλειοψηφίας των αρχηγών των κομμάτων της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τούτο σημαίνει ότι το πολιτικό κόστος πιθανότατα θα ελαχιστοποιηθεί.  

Ενδεχομένως ο Πρωθυπουργός να κληθεί να αντιμετωπίσει διαφωνίες στελεχών του κόμματός του. Ήδη στο Iskra.gr που απηχεί τις απόψεις της Αριστερής Πλατφόρμας, στο κύριο άρθρο τονίζεται ότι «σε τούτες τις κρίσιμες στιγμές, όποια κι αν είναι η στάση της Γερμανίας, η Ελλάδα οφείλει να δείξει συνέπεια και σταθερότητα, επιμένοντας στο σεβασμό της γιγάντιας λαϊκής εντολής και σε μια συμφωνία συμβατή και σε ισορροπία, με τις κυβερνητικές δεσμεύσεις, προετοιμαζόμενη, ταυτόχρονα για όλα τα ενδεχόμενα».

Αλλά αυτό ενδέχεται να είναι το έλασσον μπροστά στα άλλα που καλείται να αντιμετωπίσει.