Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου  

Καθοριστικές αποφάσεις μέσα στις επόμενες ώρες καλείται να πάρει ο πρωθυπουργός αποφασίζοντας εάν θα υπακούσει στους όρους-τελεσίγραφα που μας βάζουν οι δανειστές για να εξασφαλίσει χρηματοδότηση κι ένα τρίτο μνημόνιο ή εάν θα αρνηθεί να καταθέσει προτάσεις που δεν διασφαλίζουν μία βιώσιμη συμφωνία με κοινωνικά χαρακτηριστικά όπως τουλάχιστον δήλωσε μετά τα μεσάνυχτα αποχωρώντας από το συμβούλιο κορυφής στις Βρυξέλλες. 

Ο Αλέξης Τσίπρας στις δηλώσεις του είπε ότι οι προτάσεις της ελληνικής πλευράς θα υπαγορευθούν ουσιαστικά από την λαϊκή ετυμηγορία που προέκυψε από το δημοψήφισμα και θα έχουν ως κριτήριο την κοινωνική δικαιοσύνη. Θα είναι όμως αρκετές για να πείσουν τους εταίρους ότι κάτι τέτοιο καλύπτει τις προθέσεις τους για ένα σκληρό τρίτο πρόγραμμα και μάλιστα πολυετούς διάρκειας; 

Όπως και να έχει η κυβέρνηση θα καταθέσει σήμερα το αίτημα για υπαγωγή στον ESM και την Πέμπτη ένα πακέτο προτάσεων, ελπίζοντας ότι θα διασφαλίσει προσωρινά έστω χρηματοδότηση όμως κάτι τέτοιο θα σήμαινε και άμεση ψήφιση μέτρων ούτως ώστε οι πιστωτές να πληρώσουν τις οφειλές του Ιουλίου προς ΕΚΤ και ΔΝΤ. 

Η πρόταση στην οποία επέμεινε η ελληνική πλευρά ήταν μία βραχυχρόνια διευθέτηση –γέφυρα ενός μήνα με την προϋπόθεση να υπάρξει χρηματοδότηση ούτως ώστε να αποκατασταθεί η λειτουργία στο τραπεζικό σύστημα και να αποφευχθεί η χρεοκοπία. 

Εφόσον γινόταν αποδεκτή η πρόταση της ελληνικής πλευράς τότε η κυβέρνηση τότε η κυβέρνηση θα έπαιρνε μία προσωρινή ανάσα και θα κάλυπτε τις δανειακές της υποχρεώσεις ως το τέλος του μήνα. Πρακτικά θα έπρεπε να φέρει στο Κοινοβούλιο μεταρρυθμίσεις προς ψήφιση ως ένδειξη καλής θέλησης προς τους δανειστές ούτως ώστε κάθε μία από αυτές να αντιστοιχεί και σε μία πληρωμή δόσης από τους δανειστές είτε αυτές αφορούν την ΕΚΤ είτε το ΔΝΤ.

Κυβερνητικοί κύκλοι εξηγούσαν το βράδυ πως η ελληνική πλευρά ήταν έτοιμη να συζητήσει και να ακούσει και άλλες προτάσεις σε σχέση με το βραχυπρόθεσμο πρόγραμμα και να αποδεχτεί αυτή η μικρή γέφυρα να κρατήσει και δύο και τρεις μήνες αντί του ενός που προτείνει η ελληνική πλευρά. Όμως μετά τις δηλώσεις των ευρωπαίων ηγετών τίποτε από όλα αυτά δεν ίσχυε αφού στο τραπέζι της συζήτησης είχε μπει το τελεσίγραφο με το δίλημμα μνημόνιο ή grexit.