«Μια έξοδος από το ευρώ δεν θα ήταν μοιραία μόνο για τους Έλληνες, αλλά και για τη Γερμανία», εκτίμησε ο επικεφαλής του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW) Μάρσελ Φράτσερ. 

Σε άρθρο του στη Die Welt.χαρακτήρισε «αυταπάτη» την άποψη ότι ένα Grexit θα αποτελέσει λύση στην κρίση στην Ελλάδα,. 

«Έπειτα από ένα Grexit η Γερμανία θα αναλάβει ακόμη περισσότερες ευθύνες αναφορικά με την Ελλάδα και θα πληρώσει πολύ περισσότερα χρήματα», εξηγεί ο Φράτσερ στο άρθρο του.

«Οι Έλληνες πολίτες ψήφισαν στο δημοψήφισμα κατά του προγράμματος μεταρρυθμίσεων της Ευρώπης. Τώρα εντείνονται οι φωνές στη Γερμανία που τάσσονται υπέρ ενός Grexit και υπέρ του τερματισμού του προγράμματος βοήθειας. Πρόκειται για μια αυταπάτη, διότι δεν έχουμε άλλη εναλλακτική από το να καταλήξουμε σε μια συμφωνία και να προσφέρουμε περαιτέρω βοήθεια στην Ελλάδα», σημειώνει.

«Ένα Grexit θα προκαλούσε μεγάλη ζημιά τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη. Η Γερμανία θα πλήρωνε μεγάλο τίμημα για την αποτυχία. Πρέπει να κατανοήσουμε την κρίση περισσότερο σαν ευκαιρία να διορθώσουμε τα θεμελιώδη λάθη του ευρώ και να προωθήσουμε σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην οικονομική και χρηματοπιστωτική δομή της Ευρώπης», εκτιμά ο πρόεδρος του DIW.

«Πολλοί στη Γερμανία τάσσονται κατά μιας συμφωνίας με την ελληνική κυβέρνηση. Όμως δεν υπάρχει καμία άλλη εναλλακτική, διότι η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια –είτε με είτε χωρίς ευρώ—θα χρειαστεί περαιτέρω ευρωπαϊκή βοήθεια. Το ερώτημα δεν είναι αν θα υπάρξει συμφωνία, αλλά πότε αυτή θα επιτευχθεί και πώς θα είναι», υπογραμμίζει ο Φράτσερ.

«Εμείς οι Γερμανοί δεν θα πρέπει να τρεφόμαστε με αυταπάτες. Ο τερματισμός των διαπραγματεύσεων και ένα Grexit δεν θα μας απαλλάξουν από την ευθύνη μας απέναντι στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Αντίθετα, ένα Grexit θα ενίσχυε την ευθύνη της Γερμανίας και της Ευρώπης, ώστε να απαλύνουν την ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα», προσθέτει.

«Όσοι τάσσονται υπέρ του Grexit κάνουν λάθος αν πιστεύουν ότι ένα υποτιμημένο νόμισμα θα ήταν η λύση στα προβλήματα της Ελλάδας. Πάνω απ’ όλα η εμπειρία της Γερμανίας τα τελευταία 70 χρόνια δείχνει ότι ένα ισχυρό νόμισμα είναι σημαντική βάση για την οικονομική επιτυχία» μιας χώρας, τονίζει ο Φράτσερ.

«Αντίστοιχα αυταπάτη είναι η άποψη ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να βοηθηθεί με μια “προσωρινή έξοδο από το ευρώ”», επισημαίνει.

«Τα αίτια της κρίσης στην Ελλάδα δείχνουν πόσο αντιπαραγωγικό θα ήταν ένα Grexit. Τα δύο βασικά προβλήματα της Ελλάδας είναι οι προβληματικοί κρατικοί θεσμοί και η οικονομική δομή της χώρας, η οποία δεν μπορεί να επιβιώσει απέναντι στον παγκόσμιο ανταγωνισμό. Ένα Grexit δεν θα έλυνε κανένα από τα δύο προβλήματα», εκτιμά ο πρόεδρος του DIW.