Με μια φορτισμένη ομιλία στο ευρωκοινοβούλιο ο Γκι Φερχοφστατ, επικεφαλής των Φιλελεύθερων, απευθύνθηκε στον έλληνα πρωθυπουργό. 

Ο κ. Φέρχοφστατ καλοσόρισε τον κ. Τσίπρα και του επισήμανε ότι δεν υπάρχει λόγος να φοβαται το ελληνικό κοινοβούλιο και τόνισε πως «δεν υπάρχουν ευκολες λύσεις αλλά δεν μπορούμε να έχουμε λύσεις αν δεν συζητούμε στη δημοκρατία». 

«Τους τελευταίους μήνες τρέχουμε προς το Grexit και οι Έλληνες θα πληρώσουν τον λογαριασμό» είπε και πρόσθεσε πως «ο μόνος τρόπος είναι να προχώρησετε τις επόμενες 48 ώρες σε ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων». 

Ο Γκι Φέρχοφστατ έδωσε πέντε συμβουλές στον Αλέξη Τσίπρα: «1. Πρέπει να τελειώσει το πελατειακό κράτος, χρησιμοποιείτε το σύστημα, πέφτετε στην παγίδα που έπεσε το ΠΑΣΟΚ 2. Πρέπει να μειώσετε τον δημόσιο τομέα, δύσκολο για αριστερή κυβέρνηση, αλλά πρέπει 3. Πρέπει να μεταρρυθμίσετε τις τράπεζες σε έναν ιδιωτικό τομέα 4. Νομοθετήστε το άνοιγμα των επαγγελμάτων 5. Τερματίστε τα προνόμια στη χώρα σας». 

Ο επικεφαλής των Φιλελεύθερων κατέληξε: «Έχετε διπλή εντολή, είστε ο μόνος πολιτικός ηγέτης που μπορεί να δώσει τέλος στο πελατειακό σύστημα στην Ελλάδα Πώς θέλετε να σας θυμούνται; Ως εκλογικό ατύχημα ή ως πραγματικό επαναστάτη-μεταρρυθμιστή; Δείξτε μας ότι είστε πραγματικός ηγέτης και όχι ψευτοπροφήτης».