current views are: 4

8 Ιουλίου 2015
Δημοσίευση11:23

Τσίπρας: Αναγκαίες οι μεταρρυθμίσεις – Δεσμευόμαστε για αναδιανομή βαρών

Η συζήτηση αυτή έπρεπε να έχει γίνει αυτό εδώ και καιρό και δεν είναι δική μας ευθύνη αν γίνεται με κλειστές πόρτες παραδέχτηκε στην δευτερολογία του στην Ευρωβουλή ο έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στα σφοδρά πυρά που δέχτηκε από ευρωβουλευτές.

Δημοσίευση 11:23’
αρθρο-newpost

Η συζήτηση αυτή έπρεπε να έχει γίνει αυτό εδώ και καιρό και δεν είναι δική μας ευθύνη αν γίνεται με κλειστές πόρτες παραδέχτηκε στην δευτερολογία του στην Ευρωβουλή ο έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στα σφοδρά πυρά που δέχτηκε από ευρωβουλευτές.

Η συζήτηση αυτή έπρεπε να έχει γίνει αυτό εδώ και καιρό και δεν είναι δική μας ευθύνη αν γίνεται με κλειστές πόρτες παραδέχτηκε στην δευτερολογία του στην Ευρωβουλή ο έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στα σφοδρά πυρά που δέχτηκε από ευρωβουλευτές.

«Η συζήτηση ήταν πολύ γόνιμη. Η αντιπαράθεση δεν ήταν από ένα κράτος σε άλλο κράτος αλλά αφορούσε σε ιδεολογικές διαφορές και σέβομαι ακόμα και αυτές τις απόψεις με μια ιδιαίτερη πολεμική» τόνισε.

Υπέρτατος νόμος είναι το δίκιο των ανθρώπων υποστήριξε ο κ. Τσίπρας.

Το Eυρωκοινοβούλιο θα έπρεπε να διαδραματίσει πιο ενεργό ρόλο. Πώς γίνεται να έχουμε εξουσιοδοτήσει την τρόικα και να μην έχουμε κάνει το ίδιο με το ευρωκοινοβούλιο. Θα ήθελα να πω με απόλυτη ειλικρίνεια ότι αν αυτή η συζητήση γινόταν ανάμεσα σε Κομισιόν και Ελλάδα θα είχαμε συμφωνήσει εδώ και καιρό.

«Είχαμε την υποχρέωση να συζητάμε από τη μία η κυβέρνηση και από την άλλη οι τρεις θεσμοί», πρόσθεσε.

Στο αν η ελληνική πλευρά εχει καταθέσει προτάσεις, ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι καταθέσαμε ένα κείμενο 47 σελίδων. Ωστόσο η εικόνα που έχει δημιουργηθεί είναι ότι δεν έχουμε καταθέσει προτάσεις. «Σε αυτές που καταθέσαμε έχουμε αναλάβει την ισχυρή μας δέσμευση να πιάσουμε τους δημοσιονομικούς στόχους με τους ευρωπαικούς κανόνες. Όμως εμείς έχουμε δικαίωμα να δούμε πως θα τους πιάσουμε, υπογράμμισε.

Αν δεν είναι αυτό δικαίωμα να επιλέξει πως θα γίνει, τότε θα πρέπει να υιοθετήσουμε μια αντιδημοκρατική αντίληψη. Να ορίζονται τεχνοκράτες και να μην γίνονται εκλογές, εξήγησε.

Στην Ελλάδα υπάρχουν στρεβλώσεις όπως η πρόωρη συνταξιοδότηση. Οι μεταρρυθμίσεις μας είναι αναγκαίες και δεσμευόμαστε όμως διατηρούμε το δικαίωμα της αναδιανομής των βαρών. Ακούστηκε το ερώτημα αν θέλουμε βγάλουμε την Ελλάδα από την Ευρωζώνη. Το όχι στο δημοψήφισμα δεν ήταν έξοδος από το ευρώ. Αν είχα στόχο να βγάλω την Ελλάδα από το ευρώ, δεν θα έκανα τέτοιες δηλώσεις μόλις έκλειναν οι κάλπες.

Απαντώντας στα πυρά του κ. Βέμπερ, ο πρωθυπουργός είπε:  Όταν ζητάμε απομείωση του χρέους το κάνουμε για να αποπληρώσουμε τα δανεία. Η ισχυρότερη στιγμής αλληλεγγύης κ. Βέμπερ όταν η χώρα σας ήταν καταχρεωμένη και διαγράφτηκε το 60% του χρέους σας. 

 


σχετικα αρθρα