Στην αντεπίθεση πέρασε ο πρόεδρος της Κομισιόν, εξαπολύοντας πυρά στον Αλέξη Τσίπρα για τους ισχυρισμούς του έλληνα Πρωθυπουργού, όσον αφορά το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων. 

Μιλώντας στο ευρωκοινοβούλιο, έχοντας απέναντί του τον κ. Τσίπρα, υποστήριξε ότι δεν ζήτησε ποτέ μειώσεις συντάξεων και μισθών για την Ελλάδα. 

Ήταν σφάλμα που εγκαταλείψαμε το τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Αληθεύει ότι οι διαπραγματεύσεις έγιναν κεκλεισμένων των θυρών. Ήταν διαπραγματεύσεις που είχαν διαφορετικά επίπεδα και δεν καταφέραμε να βρούμε μια συμφωνία.

Ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ υπεραμύνθηκε των προτάσεών του και των προσπαθειών του στις διαπραγματεύσεις, τονίζοντας ότι «ο κ. Τσίπρας δεν μπορέσει να αρνηθεί ότι εγώ ζήτησα και επέβαλα, οι πλοιοκτήτες επιτέλους να μπορούν να φορολογηθούν». 

Και συνέχισε:

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε μείωση του πρϋπολογισμού άμυνας της Ελλάδας και η πρόταση αυτή έγινε δεκτή. Κανείς δεν μπορεί να με κατηγορήσει ότι δεν ενδιαφέρθηκα για τους χαμηλοσυνταξιούχους και ούτε προτάθηκε από την Κομισιόν μείωση συντάξεων και μισθών. 

Αφήνοντας αιχμές για τους δημόσιους ισχυρισμούς του έλληνα Πρωθυπουργου τόνισε ότι «πρέπει να περιγράφει κανείς τα πράγματα όπως ακριβώς συνέβησαν μέσα από τις κλειστές πόρτες. Και πρότεινα επίσης, πακέτο 35 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη, το οποίο όμως δεν επαρκεί ώστε τα δημοσιονομικά να ανακάμψουν. «Πρέπει να υπάρχει μια πολιτική που να το επιτρέπει» τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.