ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυτό είναι το αίτημα της Ελλάδας προς τον ESM (έγγραφο)

Δημοσίευση 8 Ιουλίου 2015, 14:01 / Ανανεώθηκε 8 Ιουλίου 2015, 15:24
Αυτό είναι το αίτημα της Ελλάδας προς τον ESM (έγγραφο)
Facebook Twitter Whatsapp

Την επιστολή εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, που απέστειλε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, στον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας​ με το αίτημα για χρηματοδότηση, έδωσε στη δημοσιότητα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Την επιστολή εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, που απέστειλε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, στον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας με το αίτημα για χρηματοδότηση, έδωσε στη δημοσιότητα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. 

Η επιστολή έχει ημερομηνία 8 Ιουλίου και αναφέρει:

Αγαπητέ πρόεδρε και διευθύνοντα σύμβουλε,

Εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας παρουσιάζω ένα αίτημα για στήριξη σταθερότητας με βάση τις διατάξεις του Άρθρου 12 και 16 της Συνθήκης του ESM με δεδομένο τον κίνδυνο για την οικονομική σταθερότητα της Ελλάδας ως μέλους της και της Ευρωζώνης ως συνόλου.

Συγκεκριμένα η Ελλάδα ζητεί από τον ESM μία δανειακή διευκόλυνση («δάνειο» ή «πρόγραμμα») με μία διαθέσιμη περίοδο τριών ετών σύμφωνα με τους όρους του Άρθρου 13 της Συνθήκης του ESM και του Άρθρου 2 των Kανόνων των Δανείων. Το δάνειο θα χρησιμοποιηθεί ώστε να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της Ελλάδας και να διασφαλίσει τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος. 

Σύμφωνα με τις αρχές αυτού του μεσομακροπρόθεσμου προγράμματος η Δημοκρατία δεσμεύεται για ένα ολοκληρωμένο σύνολο μεταρρυθμίσεων και μέτρων που πρέπει να εφαρμοστούν για τη δημοσιονομική βιωσιμότητα, την χρηματοπιστωτική σταθερότητρα και τη μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη.

Στο πλαίσιο του Προγράμματος προτείνουμε να εφαρμόσουμε άμεσα ένα πακέτο μέτρων την αρχή της επόμενη εβδομάδας, συμπεριλαμβανομένων:

  • Μέτρων που σχετίζονται με τη φορολογική μεταρρύθμιση
  • Μέτρων σχετικών με το Ασφαλιστικό

Επίσης, θα συμπεριλάβουμε επιπρόσθετες δράσεις που θα αναλάβει η Δημοκρατία για να ενισχυθεί περαιτέρω και να εκσυγχρονιστεί η οικονομία της. Η ελληνική κυβέρνηση, την Πέμπτη 9 Ιουλίου το αργότερο, θα παραθέσει αναλυτικά τις προτάσεις της για μια ολοκληρωμένη και συγκεκριμένη ατζέντα μεταρρυθμίσεων προς αξιολόγηση από τους τρεις θεσμούς που θα παρουσιαστεί στο Euro Group.

Επιπροσθέτως, αποτελεί εκπεφρασμένο στόχο της ελληνικής κυβέρνησης στο τέλος της χρονικής περιόδου διαθεσιμότητας του Δανείου, ή και νωρίτερα, να επανακτήσει πλήρη και βιώσιμη χρηματοδότηση στις αγορές, ώστε να εκπληρώνει τις μελλοντικές απαιτήσεις χρηματοδότησης, καθώς και μία βιώσιμη οικονομική και χρηματοπιστωτική κατάσταση.

Ως τμήμα των ευρύτερων συνομιλιών οι οποίες θα διεξαχθούν, η Ελλάδα χαιρετίζει την ευκαιρία εκμετάλλευσης εν δυνάμει μέτρων τα οποία θα ληφθούν ώστε το χρέος που συνδέεται με τον επίσημο τομέα να καταστεί μακροπρόθεσμα διατηρήσιμο και βιώσιμο.

«Η Ελλάδα έχει δεσμευθεί να σεβαστεί τις οικονομικές της υποχρεώσεις σε όλους τους πιστωτές της πλήρως και εγκαίρως» τονίζει η ελληνική κυβέρνηση και τονίζει την εμπιστοσύνη της ότι τα κράτη-μέλη αναγνωρίζουν το επείγον του αιτήματος για δάνειο, καθώς αυτή τη στιγμή η κατάσταση του τραπεζικού συστήματος είναι εύθραυστη, υπάρχει περιορισμένη επάρκεια ρευστότητας, επερχόμενες υποχρεώσεις της Ελλάδας και υπάρχει συσσώρευση ληξιπρόθεσμων οφειλών στο εσωτερικό. Τονίζει, επίσης, την εκπεφρασμένη επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης να εκπληρώσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Τράπεζα της Ελλάδος. 

Επαναλαμβάνουμε την δέσμευση της Ελλάδας να παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης και να σεβαστεί τους κανόνες και τους κανονισμούς ως κράτος μέλος. Ανυπομονούμε για την ευνοϊκή και έγκαιρη εξέταση του αιτήματός μας.

Για την αποφυγή αμφιβολιών, η παρούσα επιστολή αντικαθιστά την προηγούμενη με το αίτημά μας στις 30 Ιουνίου του 2015.

Με φιλικούς χαιρετισμούς 

Ο Υπουργός Οικονομικών.

 

Bild: Πιθανότητα ανανέωσης, πάνω από 51 δισ. ευρώ

Νωρίτερα η γερμανική εφημερίδα Bild, επικαλούμενη γαλλικές κυβερνητικές πηγές, αναφέρει ότι το πρόγραμμα στήριξης μπορεί να διαρκέσει έως και τρία χρόνια και ενδέχεται να παραταθεί, σε περίπτωση επιτυχίας.  

Εάν συμβεί αυτό το σύνολο του ποσού θα είναι περισσότερο από 51 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που εκτίμησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ότι θα χρειαστεί η Ελλάδα για να καλύψει τις ανάγκες της τα επόμενα δύο χρόνια.

Ο εκπρόσωπος του γερμανού υπουργού Οικονομικών, Μάρτιν Γιέγκερ, πάντως δεν επιβεβαίωσε την πληροφορία για τα 51 δισ.

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός έχει ανακοινώσει ότι έλαβε το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για νέο δάνειο, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός του, σύμφωνα με το Reuters.

«Ο ESM έλαβε το ελληνικό αίτημα», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Σημειώνεται ότι το αίτημα ήταν να εξετασθεί από το Eurogroup μέσω τηλεδιάσκεψης, ωστόσο σύμφωνα με το πρακτορείο, που επικαλείται αξιωματούχο, θα εξεταστεί στο EuroWorking Group.

«Το αίτημα στον ESM από την ελληνική κυβέρνηση που ελήφθη σήμερα, θα εξεταστεί στο EuroWorking Group. Η σημερινή τηλεδιάσκεψη του Eurogroup ακυρώνεται», έγραψε στο Twitter ο εκπρόσωπος του Γερούν Ντάισελμπλουμ.