Πέντε κορυφαίοι οικονομολόγοι με επιστολή τους στην Άνγκελα Μέρκελ την καλούν να αναλάβει της ευθύνες της και να ηγηθεί της Ευρώπης δίνοντας τέλος στα προγράμματα λιτότητας στην Ελλάδα που όπως τονίζουν «κατάφεραν μόνο να δημιουργήσουν μια μεγάλη ύφεση παρόμοια με την οποία δεν έχει δει η Ευρώπη από το 1929-1933».

«Το φάρμακο που δόθηκε από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών και τις Βρυξέλλες έχει προκαλέσει αφαίμαξη στον ασθενή, δεν θεράπευσε την αρρώστια», τονίζουν και προσθέτουν:

Μαζί παροτρύνουμε την καγκελάριο Μέρκελ και την Τρόικα να εξετάσουν μια διορθωμένη πορεία ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω καταστροφή και να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη. Αυτή τη στιγμή, η ελληνική κυβέρνηση πιέζεται να βάλει ένα όπλο στο κεφάλι της και να τραβήξει την σκανδάλη. Δυστυχώς η σφαίρα δεν θα σκοτώσει μόνο το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρώπη. Οι παράπλευρες απώλειες θα σκοτώσουν την ευρωζώνη ως φάρο ελπίδας, δημοκρατίας και ευημερίας και θα οδηγήσουν σε μεγάλης εμβέλειας επιπτώσεις σε όλο τον κόσμο.

Την επιστολή που υπογράφουν: οι Χάινερ Φλάσμπεκ, πρώην γενικός γραμματέας στο γερμανικό υπουργείο Οικονομίας, Τομά Πικετί, καθηγητής Οικονομικών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο του Παρισιού, Τζέφρι Σακς, καθηγητής βιώσιμης ανάπτυξης, καθηγητής Πολιτικών και Διαχείρισης Υγείας και διευθυντή του Ινστιτούτου της Γη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια. Ντάνι Ρόντρικ, Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας του Ιδρύματος Φορντ στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και Σάιμον Ρεν Λιούις, Καθηγητής Οικονομικής Πολιτικής, Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.