Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος 

Ύστατες προσπάθειες καταβάλλονται στο παρασκήνιο για να αποτραπεί το grexit και σύμφωνα με πληροφορίες, αυτές τις ώρες στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιώργος Χουλιαράκης (πρόεδρος του ΣΟΕ και βασικό στέλεχος των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές) επιχειρούν να γεφυρώσουν το χάσμα.

Το newpost είναι σε θέση να γνωρίζει ότι κεντρικά πρόσωπα από την πλευρά των πιστωτών βοηθούν την ελληνική πλευρά στην συγκρότηση ενός προγράμματος που θα κατατεθεί αύριο και μάλιστα ενεργό ρόλο έχει η γαλλική πλευρά.

Η κυβέρνηση, με βάσει τις πληροφορίες, δεν δείχνει διάθεση ρήξης, αλλά θέλει να επέλθει συμβιβασμός και έχει και δεσμεύσεις για την πιθανή χρηματοδότηση της οικονομίας. Αυτή θα γίνει με τους εξής τρόπους: με 3,5 δισ. ευρώ που είναι από κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που αγόρασε η ΕΚΤ μέσω του SNP (2014-2015), να λάβει ένα ποσό από τον ESM και να εισπράξει το 1,8 δισ. ευρώ που έχασε από το προηγούμενο πρόγραμμα και τα οποία τυπικά δεν μπορεί να τα πάρει.

Οι πιστωτές μας δίνουν τετράμηνη παράταση, αλλά απαιτούν την ψήφιση προαπαιτούμενων δράσεων, ώστε να αρχίσει η εκταμίευση, ενώ το νέο πρόγραμμα θα είναι τριετούς διάρκειας.