Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

Σπασμένο τηλέφωνο θύμιζε η χθεσινή γραμμή μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Βαγγέλη Μεϊμαράκη καθώς η ένταση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης επέστρεφε. Το ούτως ή άλλως ασθενές μήνυμα ενότητας που εκπέμφθηκε από το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών της Δευτέρας εξασθένησε χθες, καθώς και οι δύο πλευρές σήκωσαν τους τόνους, με τον Προκόπη Παυλόπουλο, κατά τη σημερινή του συνάντηση με τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη, να επιδιώκει να πέσουν οι τόνοι και να αποκατασταθεί έστω μία στοιχειώδης γραμμή συνεννόησης. 

Τσίπρας και Μεϊμαράκης δεν επικοινώνησαν χθες, με τα επιτελεία να ανταλλάσσουν αιχμές για τους λόγους. Το Μαξίμου άφησε να διαρρεύσει ότι ο Αλέξης Τσίπρας αναζητούσε τον Πρόεδρο της Ν.Δ. για να τον ενημερώσει, αλλά ο τελευταίος δεν βγήκε στο τηλέφωνο και η Συγγρού ανταπαντούσε ότι ο Ευ. Μεϊμαράκης επέστρεψε την κλήση αλλά ήταν ο Πρωθυπουργός που δεν απάντησε! 

Όπως και να έχει, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους αρχηγούς που είτε συναντήθηκαν με τον Πρωθυπουργό (σ.σ. όπως ο Στ. Θεοδωράκης που είναι και ο πιο θερμός υποστηρικτής του κ. Τσίπρα) είτε επικοινώνησαν τηλεφωνικώς (Γεννηματά. Κουτσούμπας) γραμμή μεταξύ Μαξίμου και Συγγρού δεν άνοιξε. 

Ο κ. Μεϊμαράκης, άλλωστε, δεν έκρυψε τόσο στην ομιλία του προς την Κοινοβουλευτική Ομάδα όσο και σε επαφές του στη συνέχεια ότι δεν εμπιστεύεται τον κ. Τσίπρα. Στη Ν.Δ. εκφράζεται έντονος προβληματισμός ότι ο Πρωθυπουργός όχι μόνον δεν θα φέρει συμφωνία αλλά, εγκλωβισμένος όπως είναι, μπορεί να επιστρέψει άπραγος από τις Βρυξέλλες οδηγώντας τη χώρα σε εκλογές και, πριν από αυτές, σε πτώχευση και δραχμή. Με άλλα λόγια, στην ηγεσία της Ν.Δ. (αλλά λόγω και των χειρισμών Τσίπρα από τον Ιανουάριο σε μεγάλη μερίδα βουλευτών και στελεχών του κόμματος) έχει διαμορφωθεί η άποψη ότι ακόμη κι αν δεν ήταν εξ αρχής σχέδιο, πλέον στο Μαξίμου απεργάζονται και το ενδεχόμενο της ρήξης με τους εταίρους. Πέραν του κ. Μεϊμαράκη που είναι, εδώ και μήνες, επιφυλακτικός έως αρνητικός προς την κυβέρνηση Τσίπρα, αντίστοιχες προσεγγίσεις έχουν και στελέχη που βρίσκονταν μέχρι πρότινος στην ηγετική ομάδα υπό τον κ. Αντ. Σαμαρά.

Σε αυτό το πλαίσιο, στην κοινοβουλευτική ομάδα αλλά και στα γραφεία του κόμματος συζητώνται εναλλακτικά σενάρια αντίδρασης. Από την ενίσχυση κινητοποιήσεων υπέρ του ευρώ μέχρι πιο σκληρές πολιτικές επιλογές, όπως η ταχεία κατάθεση πρότασης μομφής προς την κυβέρνηση. Αυτά όλα θα ενεργοποιηθούν εφόσον βέβαια αποδειχθεί ότι ο κ. Τσίπρας, όντως, δεν κινειται με γνώμονα την υπογραφή συμφωνίας...