Οι Ελληνες ξοδεύουν σαν τρελοί, επειδή φοβούνται κούρεμα καταθέσεων, είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στους New York Times.

Η απεσταλμένη στην Αθήνα δημοσιογράφος  της ΝΥΤ σε ρεπορτάζ στο Μαρούσι, σε ένα υποκατάστημα της μεγάλης αλυσίδας πώλησης ηλεκτρικών συσκευών «Κωτσόβολος», όπου κατά τα λεγόμενά της επικρατούσε «πανικός», χωρίς καν να έχουν φτάσει οι εκπτώσεις, αλλά και ούτε να έχουν μπει προσφορές που να ρίχνουν τις τιμές τόσο χαμηλά, ώστε να δικαιολογεί αυτή την κοσμοσυρροή στα εμπορικά καταστήματα.

Η ίδια μεταφέρει στους Αμερικανούς αναγνώστες πως «οι Ελληνες χρησιμοποιούν τις πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες τους για να αγοράσουν κουζίνες, ψυγεία, πλυντήρια, οποιοδήποτε αντικείμενο που μπορεί να κρατήσει την αξία του και σε ταραγμένους καιρούς», διευκρινίζοντας πως όλο αυτό έχει προκληθεί υπό τον φόβο ενδεχόμενου μελλοντικού κουρέματος των καταθέσεών τους στις κλειστές τράπεζες.

«Εχουμε πουλήσει πάρα πολλά. Πουλήσαμε ακόμη και εκθεσιακά μοντέλα. Ο κόσμος σπρώχνεται στα ράφια μας. Προκειμένου να καλύψουμε τα κενά στα ράφια, ταξινομούμε πιο αραιά τα προϊόντα» λέει στους New York Times η Δέσποινα Δρίση που εργάζεται στο συγκεκριμένο κατάστημα για περισσότερα από 12 χρόνια.

Η Σούζαν Ντάλεϊ σχολιάζει πως «κάτω από την επιφάνεια, οι Ελληνες παλεύουν με τον αυξανόμενο φόβο, τις παράξενες προεκτάσεις των κλειστών τραπεζών και την ολοένα και αυξανόμενη ανησυχία ότι τα χειρότερα έρχονται. Φοβούνται ότι θα μπορούσαν να βρεθούν αντιμέτωποι με τις άγνωστες συνέπειες να τους εκδιώξουν από την ευρωζώνη μέσα στην επόμενη εβδομάδα, αν η Ελλάδα και οι δανειστές της δεν μπορέσουν να καταλήξουν σε συμφωνία».

Οπως μεταφέρει στο ρεπορτάζ η δημοσιογράφος των Times της Νέας Υόρκης, «η αύξηση της αγοράς συσκευών, αλλά και κοσμημάτων, αλλά και η αποπληρωμή των φόρων είναι ένας τρόπος να προστατευτούν από ενδεχόμενη απώλεια των καταθέσεών τους σε περίπτωση που χρεοκοπήσουν οι τράπεζες, όπως έγινε και με τους καταθέτες στην Κύπρο».