Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς 

Σκληρό ροκ φαίνεται να επιλέγει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης απέναντι στην κυβέρνηση, όπως φάνηκε και από την ιδιαίτερα αιχμηρή ομιλία του στη γαλάζια Κοινοβουλευτική Ομάδα με την οποία ξεκαθάρισε τη στάση της ΝΔ ενόψει των ραγδαίων εξελίξεων στη διαπραγμάτευση και στην οικονομία. 

Καταρχήν το μήνυμα που έστειλε ο πρόεδρος της ΝΔ προς τον πρωθυπουργό, είναι να μη σκεφτεί καν τη ρήξη και να φέρει άμεσα συμφωνία, όπως έχει δεσμευτεί και στους πολιτικούς αρχηγούς, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας. Είναι χαρακτηριστικό πως η πλειονότητα των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης που έλαβαν τον λόγο κατά την συνεδρίαση της ΚΟ, εξέφρασαν την πεποίθηση ότι στην κυβέρνηση είναι έτοιμοι να ενεργοποιήσουν οργανωμένο σχέδιο επιστροφής στο εθνικό νόμισμα που έχει εκπονηθεί από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ

Δεύτερον, από τη ΝΔ λένε πως «εμπιστοσύνη προς την κυβέρνηση τέλος». «Τα τελευταία αποθέματα εξαντλούνται» σημειώνουν, προσθέτοντας ότι «η όποια προσπάθεια διάχυσης ευθυνών θα πέσει στο κενό. Η ευθύνη ανήκει στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ», λένε. Ο ίδιος ο κ. Μεϊμαράκης δείχνει να μην εμπιστεύεται καθόλου τον κ. Τσίπρα. 

Τρίτον, τονίζουν τα γαλάζια στελέχη, «η ΝΔ είναι εδώ, εγγυάται ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, για αυτό έχουν ευθύνη όλοι, αυτό το γνωρίζει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τον οποίον ενημέρωσε χθες το βράδυ ο κ. Μεϊμαράκης». Ενδεικτική ήταν και η στάση των βουλευτών της παράταξης, όταν ο κ. Μεϊμαράκης στην Κ.Ο. έκανε τη σχετική αναφορά στο πρόσωπο του κ. Παυλόπουλου, επισημαίνοντας τις ευθύνες «όλων», καθώς περίπου δέκα από αυτούς επανέλαβαν δυνατά τη φράση «όλων-όλων». 

Τέταρτον, σημειώνουν από τη ΝΔ, ο κ. Μεϊμαράκης δεν θα συμμετέχει σε άτυπες ενημερώσεις, ούτε σε τετ α τετ με τον κ. Τσίπρα. Υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, επίσημα και μόνο με πρακτικά, ο κ. Μεϊμαράκης θα είναι εκεί, έλεγαν. Χαρακτηριστική είναι και η φράση του προέδρου χθες αργά το βράδυ προς τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες πως δεν θέλει ούτε να έχει και την οποιαδήποτε κατ’ ιδίαν ενημέρωση… Αυτή, είπε, «μπορεί να γίνει μόνο με την παρουσία δύο και τριών άλλων προσώπων και με δύο τρία κασετοφωνάκια επάνω στο τραπέζι… Ετσι για να μην παρερμηνευτούν τα όσα πραγματικά ειπωθούν ή ..ξεχαστούν να ειπωθούν…». 

Παράλληλα η ΝΔ προχώρησε και σε κατάθεση αιτήματος για προημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, το οποίο απορρίφθηκε από την κυβέρνηση. Και απορρίφθηκε από την κυβέρνηση, λένε, όταν ο ίδιος ο κ. Τσίπρας έλεγε πως για κάθε κίνησή του θα ενημερώνει τη Βουλή. Μάλιστα συνεργάτες του κ. Μεϊμαράκη χαρακτήριζαν «απρέπεια» το non paper του Μαξίμου που μιλούσε για επικοινωνιακές κινήσεις. 

Στο πλαίσιο αυτό κύκλοι της Συγγρού ανέφεραν ότι η ΝΔ δεν κάνει τακτικισμούς και επικοινωνιακές κινήσεις. "Εμείς ζητήσαμε προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σύμφωνα με το άρθρο 143 του κανονισμού της Βουλής. Την ευθύνη για την πραγματοποίησή της έχει ο πρωθυπουργός. Ζητάμε ενημέρωση του ελληνικού λαού σύμφωνα με τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Προς τι λοιπόν τα σχόλια;", τόνιζαν οι ίδιες πηγές.  

Επίσης αποκαλύπτουν ότι όντως ο Αλέξης Τσίπρας αναζήτησε τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη στο τηλέφωνο την ώρα που αυτός βρισκόταν στο βήμα της ΚΟ της ΝΔ,  "αλλά το non paper του Μαξίμου παραλείπει ότι ο πρόεδρος της ΝΔ αναζήτησε πίσω τον πρωθυπουργό και δεν τον βρήκε", σημείωναν. «Άλλωστε δεν καταλαβαίνω τι μπορεί να ήθελε να μου πει ο Αλέξης Τσίπρας», ανέφερε δηκτικά ο ίδιος ο  κ. Μεϊμαράκης στη χθεσινοβραδινή συνομιλία του, με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες….