Αυτή την Κυριακή θα αποφασιστεί ο χαρακτήρας της ευρωπαϊκής κοινότητας, επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine, καθώς στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ θα αποφασιστεί, αν η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη ή αν θα ωθηθεί στην έξοδο.

Η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει ότι ήδη ακούγονται διαφορετικές φωνές στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής ΈνωσηςΗ Γαλλία έχει ανακοινώσει ότι «θα κάνει τα πάντα», ώστε η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ. Στο Παρίσι είναι έτοιμοι να συζητήσουν και μια απομείωση του ελληνικού χρέους.

Αντίθετα, σημειώνει η FAZ, κάποιες άλλες χώρες της ΕΕ, οι οποίες έχουν ήδη εφαρμόσει σκληρές μεταρρυθμίσεις ή είχαν σε τάξη εξ αρχής τα δημοσιονομικά τους, δεν μπορούν να κατανοήσουν γιατί μία χώρα θα πρέπει να έχει καλύτερη αντιμετώπιση από αυτές.

Από την άλλη το Βερολίνο κινείται, όπως πάντα, στη μέση και προσπαθεί να βοηθήσει στη σύγκλιση των δύο πλευρών. Διότι το πρόβλημα της Ελλάδας, όπως τονίζει η εφημερίδα επισημαίνοντας πως στο σημείο αυτό έχει δίκιο ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν αφορά μόνο το μέλλον της χώρας. Η κρίση έχει αναχθεί σε μια δοκιμασία για την ενότητα και τον χαρακτήρα ολόκληρης της ΕΕ.

Η FAZ εξηγεί ότι αυτή την Κυριακή θα αποφασιστεί αν η ΕΕ θέλει και μπορεί να είναι μια κοινότητα στην οποία η παραβίαση των κανόνων, οι τακτικές καθυστέρησης, το ιδεολογικό πείσμα και οι πολιτικές πιέσεις αποδίδουν, με τη μορφή δισεκατομμυρίων. Η κρίση στην Ελλάδα εγείρει σοβαρά ερωτήματα για τη φύση και τον στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε αυτό το πλαίσιο, τονίζει η FAZ, η γερμανική κυβέρνηση πρέπει να πάρει θέση.