Επίσημα έχει μπει στο τραπέζι των Ευρωπαίων το «καυτό» ζήτημα της ελάφρυνσης χρέους, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με την Ελλάδα, αφού λίγες ώρες μετά το νέο μήνυμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο Ντόναλντ Τουσκ ασκεί πίεση για πρόταση και από την πλευρά της Ε.Ε.

«Η ρεαλιστική πρόταση από την Αθήνα πρέπει να ταιριάξει με ρεαλιστικές προτάσεις εκ μέρους των πιστωτών πάνω στη βιωσιμότητα του χρέους, ώστε να δημιουργηθει μια κατάσταση αμοιβαίας ωφέλειας» έγραψε στο Twitter του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο οποίος συνομίλησε με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

«Το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους θα εξεταστεί τον Οκτώβριο», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς τονίζοντας ότι αυτή τη στιγμή είναι υπο συζήτηση οι προϋποθέσεις και τα προαπαιτούμενα για ένα νέο πρόγραμμα.

Αναφερόμενη στο θέμα του χρέους, μιλώντας στο Ινστιτούτο Brookings χθες το βράδυ, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι «για την Ελλάδα πάντα κινούμασταν σε δύο πυλώνες: Ο ένας είναι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η δημοσιονομική εξυγίανση και ο άλλος η αναδιάρθρωση του χρέους που πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνει». 

Νωρίτερα και ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τζακ Λιού προειδοποίησε, μιλώντας στο ίδιο συνέδριο ότι το «ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Όπως σημείωσε, «δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η ο ΔΝΤ λέει πως το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο», ωστόσο έσπευσε να σημειώσει πως «υπάρχει βαθιά απροθυμία στην Ευρώπη ώστε να γίνει μία αναδιάρθρωση».

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του Eurogroup και επικεφαλής του διοικητικού συμβουλίου του ESM, Γερούν Ντάισελμπλουμ έδωσε χθες εντολή σε ΕΚΤ και Κομισιόν να εξετάσουν το ελληνικό αίτημα για τριετές δάνειο, με το Ταμείο να συνεργάζεται μόνο με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς μόνο στην εξέταση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.