Ένα κλασικό «κούρεμα» στα δάνεια που έχει δώσει η Ευρώπη στην Ελλάδα είναι εκτός συζήτησης, επανέλαβε η γερμανίδα καγκελάριος.

Όπως μεταδίδει το Reuters, κατά την επίσκεψη της στο Σεράγεβο, η Άνγκελα Μέρκελ, σε ερώτηση για τις διαφορές με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τόνισε:

Το 2012 αντιμετωπίσαμε το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους. Επιμηκύναμε τις ωριμάνσεις, επεκτείναμε την απαίτηση αποπληρωμής των δανείων του EFSF ως το 2020. Οπότε δεν είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζουμε την βιωσιμότητα του χρέους. 

«Εχω πει ότι ένα κλασσικό κούρεμα είναι εκτός συζήτησης για εμένα και ατό δεν έχει αλλάξει», επεσήμανε η κυρία Μέρκελ. 

Πιέσεις στους ευρωπαίους για τη βιωσιμότητα του χρέους

Την ίδια ώρα, πάντως, επίσημα έχει μπει στο τραπέζι των Ευρωπαίων το «καυτό» ζήτημα της ελάφρυνσης χρέους, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με την Ελλάδα, αφού λίγες ώρες μετά το νέο μήνυμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο Ντόναλντ Τουσκ ασκεί πίεση για πρόταση και από την πλευρά της Ε.Ε.

«Η ρεαλιστική πρόταση από την Αθήνα πρέπει να ταιριάξει με ρεαλιστικές προτάσεις εκ μέρους των πιστωτών πάνω στη βιωσιμότητα του χρέους, ώστε να δημιουργηθει μια κατάσταση αμοιβαίας ωφέλειας» έγραψε στο Twitter του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο οποίος συνομίλησε με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

«Το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους θα εξεταστεί τον Οκτώβριο», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς τονίζοντας ότι αυτή τη στιγμή είναι υπο συζήτηση οι προϋποθέσεις και τα προαπαιτούμενα για ένα νέο πρόγραμμα.

Αναφερόμενη στο θέμα του χρέους, μιλώντας στο Ινστιτούτο Brookings χθες το βράδυ, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι «για την Ελλάδα πάντα κινούμασταν σε δύο πυλώνες: Ο ένας είναι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η δημοσιονομική εξυγίανση και ο άλλος η αναδιάρθρωση του χρέους που πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνει».