Υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια στη Βουλή μετά και την ονομαστική ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε.

Συγκεκριμένα, όλα τα άρθρα που μπήκαν σε ψηφοφορία (μετά από αίτημα της Χ.Α.) ψηφίστηκαν από το Σώμα (συνολικά ψήφισαν 263 βουλευτές) παρά το γεγονός ότι το συγκυβερνών κόμμα των ΑΝΕΛ καταψήφισε τις ρυθμίσεις.

Ειδικότερα:

  • Στο άρθρο 1 (απόκτηση της ιθαγένειας από παιδιά νόμιμων μεταναστών που γεννιούνται στην Ελλάδα, τα παιδιά της λεγόμενης δεύτερης γενιάς μεταναστών): 179 βουλευτές ψήφισαν «ναι» και 84 «όχι»
  • Στο άρθρο 7 (αφορά το καθεστώς εισδοχής πολιτών τρίτων χωρών για εποχική εργασία): 232 βουλευτές ψήφισαν «ναι» και 31 «όχι»
  • Στο άρθρο 8 (σε ρυθμίσεις μεταναστευτικής νομοθεσίας): 179 βουλευτές ψήφισαν «ναι» και 84 «όχι»
  • Στο άρθρο 10 (τροποποιεί διατάξεις, οι οποίες αφορούν σε επίδοση απορριπτικών αποφάσεων χορήγησης ιθαγένειας ή ασύλου και απομάκρυνσης από τη χώρα): 179 βουλευτές ψήφισαν «ναι» και 84 «όχι»

Πιο αναλυτικά, το άρθρο 1, υπερψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του Ποταμιού και του ΚΚΕ και του ΠΑΣΟΚ και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Κώστας Ζουράρις (179). Καταψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ, της Χ.Α. και των ΑΝΕΛ (84).

Το άρθρο 7, υπερψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ, του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ, και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Κώστας Ζουράρις (232). Καταψήφισαν η Χ.Α., οι ΑΝΕΛ και το ΚΚΕ (31).

Το άρθρο 8, υπερψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του Ποταμιού, του ΚΚΕ και του ΠΑΣΟΚ και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κώστας Ζουράρις (179). Καταψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ, της Χ.Α. και των ΑΝΕΛ (84).

Το άρθρο 10, υπερψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του Ποταμιού, του ΚΚΕ και του ΠΑΣΟΚ και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Κώστας Ζουράρις (179). Καταψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ, της Χ.Α. και των ΑΝΕΛ (84).

Από την ψηφοφορία απουσίασαν ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος και οι βουλευτές του κόμματος, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά και Έλενα Κουντουρά.

Από το αρμόδιο υπουργείο εκφράστηκε δυσαρέσκεια για την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ραχήλ Μακρή, λόγω της απουσίας της από τις ψηφοφορίες που διεξήχθησαν στην Ολομέλεια επί του νομοσχεδίου.

 

Π.Τ.