Η κυβέρνηση ποτέ δεν επεδίωκε έξοδο από το ευρώ, επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος.

Μιλώντας στο συνέδριο του Economist, εξέφρασε την πεποίθηση πως η Ελλάδα και η Ευρώπη έχουν ένα κοινό, καλύτερο μέλλον.

«Δεν πιστεύω ότι η Ευρώπη θα αρνηθεί τον εαυτό της. Για αυτό δεν πιστεύω ότι η Ευρώπη θα αρνηθεί την Ελλάδα» είπε ο αναπληρωτής υπουργός.

Σε αυτό το πλαίσιο, επικαλέστηκε δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου που θέλουν το μέλλον της Ευρώπης να βρίσκεται στα χέρια της Ελλάδας, υπενθύμισε την ρήση των επιχειρηματιών ότι «η κρίση είναι το άλλο όνομα της ευκαιρίας» και εκτίμησε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε σταυροδρόμι, με δύο διαφορετικά οράματα για το μέλλον της:

Θα συνεχίσουμε σε μια ανοιχτή Ευρώπη με ισονομία, ή θα αρκεστούμε σε μια οικονομική εκδοχή της Ευρώπης;

«Ο τρόπος που η Ευρώπη θα χειριστεί την κρίση της Ελλάδας, θα καθορίσει και το μέλλον της ίδιας της Ευρώπης» σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος.

«Οι συνέπειες ενός ενδεχόμενου Grexit, δεν θα είναι μόνο οικονομικές αλλά και πολιτικές (…) Η λιτότητα ήταν καταστροφή για την Ελλάδα. Πρέπει να αποφύγουμε τα λάθη που έγιναν. Το χρέος δεν είναι αποκλειστικά πρόβλημα της Ελλάδας. Εάν δείτε τα ελλείμματα των χωρών της περιφέρειας της Ευρώπης, αντιστοιχούν περίπου στα πλεονάσματα που παρουσιάζουν οι χώρες στην καρδιά της Ευρώπης σχολίασε ο αναπληρωτής υπουργός και συνέχισε:

Θέλουμε την Ελλάδα στην Ευρώπη, σε μια Ευρώπη πιστή στις παραδόσεις της και το ευρωπαϊκό μοντέλο. Αρνιόμαστε μια Ευρώπη όπως την έχουν φανταστεί οι τραπεζίτες. Οι προτάσεις μας περιλάμβαναν σκληρά μέτρα γιατί δεν θέλουμε δημοσιονομική εκτροπή. Η διαφορά τους από τα μνημόνια, είναι η δικαιότερη κατανομή των βαρών.

Ταυτόχρονα σημείωσε πως «η συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει ρύθμιση για το χρέος. Θέλουμε μεταρρυθμίσεις 200%, όχι επειδή το ζητούν οι εταίροι μας αλλά επειδή το έχει ανάγκη το δικό μας κράτος. Είναι μεταρρύθμιση η εμμονή των εταίρων στην απορρύθμιση της αγοράς εργασίας; Το μοντέλο των συλλογικών διαπραγματεύσεων αποτελεί τη βάση συζήτησης. Δεν νοείται κράτος που έχει λαϊκή κυριαρχία να μην μπορεί να μεταβάλλει το εργατικό του δίκαιο».