«Μια συμφωνία της Ελλάδος με τους δανειστές της θα απαιτήσει σκληρές αποφάσεις και από τις δύο πλευρές» διαμήνυσε ο απερχόμενος επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, κατά την παρουσίαση της Έκθεσης του Ταμείου για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (World Economic Outlook WEO) υπογραμμίζοντας θα πρέπει να υπάρξει ένα σαφές σχέδιο χρηματοδότησης και ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Ο γάλλος οικονομολόγος εκτίμησε ότι η ελληνική κρίση μέχρι στιγμής «δεν έχει οδηγήσει σε μία μετάδοση όπως συνεβη στην περίπτωση της Lehman Brothers».

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ελλάδα υπέφερε και θα συνεχίσει να υποφέρει ακόμη περισσότερο στην περίπτωση της εξόδου από το ευρώ. Αυτό που μας καθησυχάζει αρκετά είναι αυτό που είδαμε από τις αρχές της περασμένης εβδομάδας, μία δέσμη μικρών τεστ αντοχής που έδειξαν αυτό που οι περισσότεροι εκτιμούσαν: Μία μετάθεση του ρίσκου, περιορισμένη αύξηση των σπρεντς περιφερειακών χωρών, τίποτε όμως από τις "άγνωστες" συνέπειες που θα μας ανησυχούσαν» είπε. 

Τα stress tests διήρκεσαν 10 μέρες και διαβεβαίωσαν τους οικονομολόγους του ΔΝΤ πως αν τα πράγματα πάνε άσχημα, που δεν το εύχονται, ο υπόλοιπος κόσμος «θα τα ξεπεράσει αρκετά καλά», είπε.

Όπως επεσήμανε ο κ. Μπλανσάρ μία συμφωνία απαιτεί να γίνουν κινήσεις τόσο στο δημοσιονομικό όσο και στο διαρθρωτικό πεδίο. Από την άλλη πλευρά θα πρέπει να υπάρξει ένα σαφές σχέδιο χρηματοδότησης και ελάφρυνσης του χρέους.

Ο ίδιος, αποκλείοντας το ενδεχόμενο να αποδεχτεί το Ταμείο παράταση για την εξόφληση των υποχρεώσεων της Ελλάδος ανέφερε ότι πολλές από τις χώρες μέλη του ΔΝΤ είναι φτωχότερες από την Ελλάδα και ποτέ δεν έχουν λάβει ανάλογες διευκολύνσεις.

«Στο βαθμό που υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές και αυτό έχει συνέπειες. Δεν μπορούμε απλά να τις επεκτείνουμε χωρίς πρόγραμμα» ανάφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μπλανσάρ εκτίμησε οτι ένα μάθημα που βγαίνει είναι πως μετά τις κρίσεις χρειάζεται μόνο κάτι να πάει άσχημα για να λειτουργήσουν λάθος όλες οι δυναμικές του χρέους. «Κάτι που το είδαμε στην Ελλάδα, αλλά και το βλέπουμε και σ’ άλλες χώρες και πρέπει να είμαστε έτοιμοι», πρόσθεσε ο κ. Μπλανσάρ. 

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Μπλανσάρ είπε πως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα αποτελέσματα για την Ελλάδα μετά το κλείσιμο των τραπεζών θα είναι πολύ άσχημα, αλλά δεν θέλησε να δώσει μία εκτίμηση για την πτώση του ΑΕΠ.

Η έκθεση του Ταμείου αναφέρει ότι το πλήγμα που θα δεχθεί η οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα εξαιτίας των τελευταίων γεγονότων θα είναι βαρύ. Το δημοψήφισμα και η τραπεζική αργία, σε συνδυασμό με την αυξημένη αβεβαιότητα, αλλά και τη φύση μιας ενδεχόμενης μελλοντικής στήριξης της χώρας από τη διεθνή κοινότητα, οδήγησαν σε σημαντικά υψηλότερα spreads για τα ελληνικά κρατικά ομολόγα, ειδικά στις βραχυχρόνιες διάρκειες.

Τo ΔΝΤ διαπιστώνει ότι ο αντίκτυπος από την ελληνική κρίση εκτός Ελλάδας ήταν περιορισμένος. «Οι αντιδράσεις των χρηματοπιστωτικών αγορών ήταν σχετικά υποτονικές, με κάποια μέτρια αύξηση των τιμών των κρατικών ομολόγων που θεωρούνται ασφαλές καταφύγιο», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.