Την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη επανέλαβε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη συνάντησή του που είχε με την Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Εξερχόμενη του Προέδρικού Μεγάρου η κυρία Γεννηματά δήλωσε:

Ενημέρωσα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ και την συμμετοχή μου στην Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών Ηγετών πριν από την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής.

Είναι πολύ θετικό, ότι οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές έχουν έμπρακτα δείξει την ένθερμη στήριξή τους, στην παραμονή της χώρα μας στην Ευρώπη και στην ευρωζώνη. Έχουν ήδη πάρει πρωτοβουλίες οι οποίες συνεχίζονται και κορυφώνονται.

Το ΠΑΣΟΚ στηρίζει την εθνική προσπάθεια αλλά δεν έχει δώσει λευκή επιταγή σε κανέναν.

Ο πρωθυπουργός και η Κυβέρνησή του, οφείλουν να λειτουργήσουν στο πλαίσιο της διπλής εντολής που έχουν λάβει: OXI στη ρήξη ΟΧΙ στο Grexit, NAI στην συμφωνία ΝΑΙ στην Ευρώπη ΝΑΙ στο ευρώ.

Όπως είχα την ευκαιρία να τονίσω στον Πρωθυπουργό και χθες στην τηλεφωνική μας επικοινωνία, είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα η Ελληνική αντιπροσωπεία να μην αποχωρήσει από το Eurogroup του Σαββάτου εάν δεν υπάρξει συμφωνία.

Ο κ. Παυλόπουλος έκανε ειδική αναφορά στην ενεργό, όπως τη χαρακτήρισε, παρουσία της κυρίας Γεννηματά σε αυτή την κρίσιμη στιγμή και υπογράμμισε ότι τιμά ιδιαίτερα τόσο εκείνη, όσο και την ιστορία του ΠΑΣΟΚ.

Μάλιστα, ο Πρόεδρος εξήρε και την συμβολή της κας Γεννηματά, στο να υπάρξει αυτό το αποτέλεσμα στην πρόσφατη σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών, που όπως επισήμανε, «αποτέλεσε το βασικό όπλο του πρωθυπουργού για να ξεκινήσουμε και πάλι την προσπάθεια που θα οδηγήσει, είμαι πεπεισμένος την Ελλάδα στον να παραμείνει στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη».

«Το λέω και το ξαναλέω, αλλά είναι μονόδρομος η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη» δήλωσε ο κ. Παυλόπουλος και πρόσθεσε: «Αισθάνομαι ότι όταν οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις με ευρωπαϊκό προσανατολισμό, παρά τις επιμέρους διαφορές τους, έχουν αυτόν τον προσανατολισμό αισθάνομαι, όπως και κάθε πολίτης το αντιλαμβάνεται, ότι οι πολιτικές δυνάμεις στέκονται στο ύψος των περιστάσεων».

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κα Φώφη Γεννηματά, αφού μετέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την ανησυχία του ελληνικού λαού, υπογράμμισε ότι όλοι περιμένουν τώρα αυτή τη συνεννόηση και πρόσθεσε ότι θα ήθελε να τον ενημερώσει για τις επαφές που είχε και τη συμμετοχή της στη Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών Ηγετών πριν από την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Όπως σημείωσε η κυρία Γεννηματά είναι πάρα πολύ θετικό το γεγονός ότι ήδη οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές έχουν πάρει πρωτοβουλίες θερμής στήριξης της Ελλάδας και της προοπτικής της παραμονής της χώρας στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη.

Ειδική αναφορά έκανε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στις τοποθετήσεις του Γάλλου Προέδρου Ολάντ, του Τζάνι Πιτέλα στην Ευρωβουλή αλλά και του Μανό Λαμπάς στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση, και συνολικά των Γάλλων και των άλλων σοσιαλιστών.

Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι «έχουμε σημαντικούς συμμάχους, έχουμε ανακτήσει εμπιστοσύνη και αξιοπιστία» και εκτίμησε ότι «σε αυτή την εξέλιξη έχει συμβάλλει καταλυτικά η ομοψυχία, η συνεννόηση και το κοινό ανακοινωθέν μετά από το πρόσφατο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών».