Παρασκηνιακές πιέσεις στη Γερμανία για κούρεμα του ελληνικού χρέους ασκούν οι ΗΠΑ, επισημαίνοντας τους κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Spiegel Online, «επισήμως οι Ηνωμένες Πολιτείες, μένουν έξω από το ελληνικό δράμα». Ωστόσο, το δημοσίευμα τονίζει ότι «στο παρασκήνιο θέλουν κούρεμα χρέους, κάνοντας ιστορικές συγκρίσεις με τη διαγραφή χρέους της Γερμανίας, μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.  «Αυτό είναι ξεκάθαρο μήνυμα προς την Άνγκελα Μέρκελ» επισημαίνει το Spiegel.

«Δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα το Associated Press και οι New York Times δημοσιεύουν άρθρα σχετικά με το κούρεμα του γερμανικού χρέους το 1953, κατά τη Σύνοδο του Λονδίνου», υπογραμμίζει το Spiegel. 

Στο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι «ο Μπαράκ Ομπάμα πιέζει την Άνγκελα Μέρκελ να προχωρήσει, όχι μόνο σε συμφωνία με την Ελλάδα, αλλά και σε κούρεμα του ελληνικού χρέους».

 

Η αμερικανική κυβέρνηση διαφωνεί με το γεγονός ότι η Γερμανία επιμένει να αρνείται ένα κούρεμα χρέους και αντιθέτως να επιμένει στη λήψη σκληρών μέτρων λιτότητας.

«Η Ουάσιγκτον αποσύρθηκε στη συνέχεια και ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του πω μόνο μια φορά, όταν είπε ότι οι χώρες που βρίσκονται εν μέσω μιας οικονομικής κρίσης, δεν μπορούν να πιέζονται από το πολιτικό σύστημα, μπορεί να μην φτάσει ως το τέλος».

Πρόσφατα, ο Ομπάμα τηλεφώνησε είχε και πάλι τηλεφωνικές επαφές με τους βασικούς ευρωπαίους ηγέτες αυτής της διαπραγμάτευσης. «Πιο πρόσφατα, μίλησε την Τρίτη με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

«Θα πρέπει να επιτραπεί στην Ελλάδα να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσες, να επιστρέψει στην ανάπτυξη και να επιτευχθεί η βιωσιμότητα του χρέους εντός της ευρωζώνης» τόνισε στην επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης, με την Ουάσινγκτον να επισημαίνει ότι «ήρθε η ώρα για τη Μέρκελ να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη στάση της».

Ταυτόχρονα, σημειώνει το Spiegel, οι ΗΠΑ εξασφάλισαν ότι το ΔΝΤ την περασμένη εβδομάδα, δημοσίευσε μια αμφιλεγόμενη έκθεση που για την κατάσταση του χρέους στην Ελλάδα, παρά την αντίθεση των Ευρωπαίων. Την ανάγκη κουρέματος επιβεβαίωσε και η Κριστίν Λαγκάρντ την Τετάρτη σε ομιλία της στην Ουάσιγκτον.