Καθώς μπαίνουμε στην τελευταία στροφή των δραματικών διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους πιστωτές, δύο στρατόπεδα διαμορφώνονται εντός της ευρωζώνης, ενώ διακριτό ρόλο παίζουν το τελευταίο διάστημα και οι ΗΠΑ: Από τη μία οι χώρες του Νότου με προεξέχουσα τη Γαλλία και από την αυτές του Βορρά με επικεφαλής τη Γερμανία.

Ο Φρανσουά Ολάντ, από την ώρα κιόλας που ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, πήρε πάνω του τις διαπραγματεύσεις. Το βράδυ της Κυριακής τηλεφώνησε στον Αλέξη Τσίπρα, του διαμήνυσε πως θα βοηθήσει όπως μπορεί, αρκεί η ελληνική κυβέρνηση να καταθέσει έγκαιρα τις προτάσεις της.

Την επομένη συναντήθηκε με την Άνγκελα Μέρκελ όπου και συζήτησαν το ελληνικό ζήτημα. Πίσω από τους αυστηρούς τόνους που χρησιμοποιήθηκαν οι δύο ηγέτες στη συνάντηση, ο γάλλος πρόεδρος ανέλαβε πρωτοβουλίες ώστε να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις.

Σε αυτό το μήκος κύματος ήταν και η χθεσινή τοποθέτηση του Γάλλου πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς,  ο οποίος διαμήνυσε πως η Γαλλία δεν πρόκειται να δεχθεί έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, λέγοντας πως κάτι τέτοιο θα ήταν «παραδοχή ανικανότητας», ενώ επέστησε την προσοχή στους γεωπολιτικούς κινδύνους που θα προέκυπταν από αυτό το ενδεχόμενο

Κοντά στις θέσεις της Ελλάδας βρίσκεται και η Ιταλία, με τον πρωθυπουργό της χώρας Ματέο Ρέντσι ήδη από την Σύνοδο Κορυφής της Τρίτης να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, όπως η ρήση περί ενός νέου «σχεδίου Μάρσαλ» προς την χώρα, με αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις. 

«Ελπίζω ότι αυτή θα μπορούσε να ήταν η τελευταία συνάντηση για την Ελλάδα. Πιστεύω ότι όχι μόνο πρόκειται για μία επείγουσα κατάσταση με την Ελλάδα, αλλά και για όλη την Ευρώπη», τόνισε στις δηλώσεις του μετά τη Σύνοδο ο πρωθυπουργός της Ιταλίας.

Αλλά και ο Ιταλός Τζιάνι Πιτέλα, πρόεδρος της Ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο διαμήνυσε πως δεν θα υπάρξει Grexit και ζήτησε να γίνει «Ευρωδιάσκεψη για το χρέος».

Στο μπλοκ των υποστηρικτών της χώρας, τουλάχιστον σε κορυφαίο επίπεδο τοποθετείται και η Αυστρία. Ο καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν διαμήνυσε ότι θα λάβει πρωτοβουλίες διαμεσολάβησης εάν χρειαστεί, ενώ έχει επανειλημμένως ταχθεί κατά νέων περικοπών στις συντάξεις. 

Διακριτό ρόλο σε αυτό το ιδιότυπο μπρα-ντε-φερ, παίζουν και οι ΗΠΑ, που πιέζουν με κάθε τρόπο για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, κάτι που ως γνωστόν αποτελεί «κόκκινο πανί» για το Βερολίνο. 

Αναφερόμενη στο θέμα του χρέους, μιλώντας στο Ινστιτούτο Brookings χθες το βράδυ, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι «για την Ελλάδα πάντα κινούμασταν σε δύο πυλώνες: Ο ένας είναι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η δημοσιονομική εξυγίανση και ο άλλος η αναδιάρθρωση του χρέους που πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνει». 

Νωρίτερα και ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τζακ Λιου προειδοποίησε, μιλώντας στο ίδιο συνέδριο ότι το «ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Όπως σημείωσε, «δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η ο ΔΝΤ λέει πως το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο», ωστόσο έσπευσε να σημειώσει πως «υπάρχει βαθιά απροθυμία στην Ευρώπη ώστε να γίνει μία αναδιάρθρωση». 

Στην αντίπερα όχθη, βρίσκεται το μπλοκ των χωρών του Βορρά, το οποίο σε συνεργασία με τις χώρες της χώρες της ανατολικής Ευρώπης κρατούν σκληρή στάση η οποία φτάνει ενίοτε στα όρια της πρόκλησης, απέναντι στην Ελλάδα. 

Η γερμανίδα καγκελάριος αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Τρίτης έκανε λόγο για νέες σκληρότερες απαιτήσεις από τις χώρες - μέλη του ευρώ μετά το δημοψήφισμα, ενώ όπου σταθεί και όπου βρεθεί αποκλείει το ενδεχόμενο ενός «κουρέματος» του χρέους.

Από κοντά βρίσκεται και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος ναι μεν δεν απέκλεισε μία αναδιάρθρωση χρέους, αλλά συνέχισε και σήμερα στη σκληρή γραμμή απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση. 

«Η Ελλάδα είχε κάνει πρόοδο μέχρι το τέλος του 2014 και μετά έκαναν αυτές τις καταραμένες τις εκλογές. Όλα τα μέλη της ευρωζώνης πρέπει να ακολουθούν τους κανόνες των προγραμμάτων διάσωσης» είπε χαρακτηριστικά.

Βεβαίως, η Μέρκελ και ο Σόιμπλε έχουν να αντιμετωπίσουν τις εσωκομματικές αντιδράσεις στο CDU, καθώς τις τελευταίες ημέρες βρίσκονται αντιμέτωποι με μία μίνι… ανταρσία από 100 βουλευτές τους που τάσσονται κατά ενός νέου πακέτου προς την Ελλάδα.

Στη γραμμή του Βερολίνου κινείται και η Ολλανδία, που ζητεί σκληρούς όρους για να συναινέσει σε νέο πακέτο στήριξης