«Ο ελληνικός λαός είπε “όχι” στη λιτότητα, αλλά θέλει το ευρώ» επεσήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Die Linke Γκρέγκορ Γκίζι.

Σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Kurrier, ο Γκίζι τόνισε πως «η κυβέρνηση στην Ελλάδα είναι ακόμη νέα και όχι τελείως χωρίς λάθη, ωστόσο όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις δεν είχαν κάνει τίποτε εναντίον της διαφθοράς. Το αντίθετο μάλιστα για να επισημάνει κατόπιν πως, εάν υπάρχει μια κυβέρνηση που να έχει μια τέτοια ευκαιρία, τότε αυτή είναι η τωρινή, καθώς είναι επιτακτικά αναγκαία ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, ένα κτηματολόγιο, μια καταπολέμηση της φοροδιαφυγής».

«Η γερμανική κυβέρνηση και οι θεσμοί θα πρέπει να τολμήσουν έναν συμβιβασμό με την Ελλάδα, όπως και η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει ένα βήμα προς τους άλλους», σημειώνει.

Ο Γκρέγκορ Γκίζι επισημαίνει ότι με τη μεγάλη ιδεοληψία του, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όπως και ολόκληρη η γερμανική κυβέρνηση ήταν σίγουροι ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα έχανε στο δημοψήφισμα και θα έπεφτε η κυβέρνησή του.

Προσθέτει δε, ότι κατανοεί έναν άκρα συντηρητικό, ο οποίος δεν συμπαθεί μια αριστερή κυβέρνηση, όπως και ο ίδιος δεν θα συμπαθούσε μια άκρα συντηρητική κυβέρνηση, ωστόσο, θα πρέπει να τίθενται όρια εκεί που πρέπει να αρχίζει η συνειδητοποίηση της ευθύνης, και κανείς δεν μπορεί να θέλει ένα Grexit, γιατί κανένας δεν μπορεί να υπολογίσει τις συνέπειές του, και αυτό όχι μόνον για τον ελληνικό λαό, αλλά και για τον αυστριακό και για τον γερμανικό, όπως και για το ίδιο το ευρώ.

Σύμφωνα με τον Γκρέγκορ Γκίζι, ποτέ δεν βρισκόταν σε τόσο μεγάλο κίνδυνο όσο τώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει πολλές αδυναμίες, αλλά πρέπει να διατηρηθεί χάριν της ειρήνης στην Ευρώπη.